GCHQ și NSA au interceptat fotografii private ale celor care folosesc Yahoo

Agențiile de spionaj din Marea Britanie și Statele Unite au dezvoltat, împreună, un sistem prin care au colectat milioane de imagini de la webcam-urile persoanelor care foloseau servicii de Internet, conform unor noi documente făcute publice.

“Optic Nerve”, programul administrat de serviciul britanic GCHQ, cu sprijinul National Security Agency, intercepta și păstra imaginile surprinse în secret de webcam-uri începând din anul 2008, se arată în documente secrete furnizate de fostul angajat NSA Edward Snowden și publicate în The Guardian.

Programul colecta milioane de imagini ale celor ce foloseau funcția de webcam chat oferită de Yahoo, au anunțat jurnaliștii Spencer Ackerman și James Ball, “inclusiv cantități substanțiale de comunicații cu caracter sexual explicit”.

Conform jurnaliștilor britanici, GCHQ a realizat un program de recunoaștere facială pentru a monitoriza obiectivele existente și pentru a căuta noi persoane care ar putea prezenta interes pentru serviciile de spionaj.

GCHQ nu s-a limitat doar la urmărirea persoanelor suspectate de terorism, se mai arată în articol, colectând date despre persoane care foloseau funcția de webcam chat oferită de Yahoo, în perioada 2008 – 2012, cel puțin, din cât se știe.

Din documentele prezentate de Snowden rezultă 1,8 milioane furnizate de webcam-urile a 1,8 nilioane de utilizatori Yahoo în primele șase luni de la lansarea programului.

Un reprezentant Yahoo, contactat de The Guardian, a declarat că programul dezvoltat de GCHQ demonstrează un “nou nivel al încălcării dreptului la intimitate al utilizatorilor noștri”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.