General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), invitat de onoare la a XV-a ediție, ANIVERSARĂ, a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”

Celebrul General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU, veteran de război, care a împlinit de curând 100 de ani este invitatul de onoare al celei de-a XV-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment de excepție și de tradiție organizat de de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre!

Ediţia aniversară va avea loc marţi, 30 ianuarie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

Născut pe 17 ianuarie 1924, General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU a fost discipolul regretatului General Locotenent (rtr.) Ion Dobran (1919 – 2021), As al aviaţiei de vânatoare române în cel de-al doilea Război Mondial, Domnul General RADU THEODORU este la ora actuală ultimul supraviețuitor al celebrei Flotile I aeriene române. Distinsul senior centenar păstrează cu sfinţenie semnătura Generalului Dobran pe brevetul de zbor pe IAR 80.

A absolvit Școala Superioară de Aviație Militară București – Secția Naviganți, Cotroceni (1945) și Școala Specială de Aviație (1946), devine pilot de vânătoare în Flotila I Vânătoare, București (1946 – 1949), apoi comandant de escadrilă de vânătoare și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare „Târgșor”, comandant de companie și profesor la Școala de ofițeri tehnici de aviație Sibiu.

Din 1952 se dedică scrisului (este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și premiat de Academia Române), debutând la Cenaclul Literar „Orizonturi noi” din Sibiu, cu romanul istoric „Brazdă și paloș„.

Este autor al best-seller-ului „România ca o pradă”, al seriei de volume din colecția ”Cărțile mării” și al altor peste 70 de cărți – romane istorice, științifico-fantastice, de analiză militară și politică, nuvele.

Cine nu a auzit de ”Noi, Mircea și Atlanticul”, scris de Radu Theodoru după ce a fost, în 1976, cronicarul primului marș transatlantic al navei-școală „Mircea”?!

Cu ocazia aniversării vârstei de 100 de ani, eveniment găzduit la Palatul Cercului Militar Naţional, Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă i-a fost alături ilustrului General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU, oferindu-i un frumos buchet de trandafiri tricolori.

Tot atunci, Domnia Sa şi-a prezentat cele patru volume monumentale (însumează fix 2.222 pagini!) – „VULTURUL” (Anul 1595, Planul Bizantin, Magna Valachia, Il Valacho), dedicate Domnitorului Mihai Viteazul, apărute în 2022.

La ora actuală, domnul General Radu Theodoru este unul dintre cei mai prolifici și mai respectați scriitori români postbelici.

Cum să nu îl admiri pe ilustrul   General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU când, din înaltul Cerului a… coborât în valurile Dunării, al mărilor și oceanelor din dorința de a naviga în jurul lumii?!

Nu și-a împlinit visul, deși a obţinut brevetul internaţional de comandant de iaht cu vele, a navigat pe Dunăre cu barca pe care a numit-o „Haihui“, apoi pe mare, cu iahturile ”Decebal 1„ și ”Decebal 2”.

La cei 100 de ani ai săi, Domnul General Radu Theodoru este un persoanaj emblematic, fabulos, de legendă, un interlocutor jovial, care are atâtea și atâtea de povestit… O va face cu siguranţă cu ocazia a Galei SENIORI de COLECȚIE!

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de  Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.

Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, Gen. Lt. (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, cel care a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invita de onaore a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică!

”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume.

Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă.

Vă așteptăm așadar marţi, 30 ianuarie 2024, ora 17:00, la Sala LUCEAFĂRUL,  la ediția XV a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitatul special, General Maior Aviator (rtr) RADU THEODORU!

Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:

SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii

Parteneri susținători: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, CLARFON România

Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV,  Național TV, stiripesurse.ro, Radio România, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, revista Cariere, Tonica, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, Ziarul News, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media

    
 
 

Comments

comments

2 comentarii la „General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), invitat de onoare la a XV-a ediție, ANIVERSARĂ, a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.