Generalul Philip M. Breedlove: Tempo-ul operațional al NATO va scădea
Președintele României, domnul Traian Băsescu, l-a primit joi, 30 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul general Philip M. Breedlove, comandantul suprem al Forțelor aliate din Europa (SACEUR).
În cadrul discuţiei, domnul preşedinte Traian Băsescu a vorbit despre angajamentul ferm al României faţă de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi despre importanţa pe care ţara noastră o acordă misiunilor Alianței. Domnul general Philip M. Breedlove a ținut să felicite România cu ocazia împlinirii a 10 ani de când a devenit membră a Alianței Nord-Atlantice și a vorbit despre profesionalismul militarilor români implicaţi în misiunile Alianţei.
Domnul președinte Traian Băsescu și domnul general Philip M. Breedlove au abordat, totodată, aspecte privind organizarea viitorului Summit al NATO de la Londra (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) din perioada 4 – 5 septembrie a.c. şi posibilităţile de intensificare a cooperării dintre România şi NATO.
Generalul Philip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a declarat joi, la Bucureşti, că pe măsură ce ISAF se retrage în următoarele 11 luni, tempo-ul operațional al NATO va scădea.
„Din funcția de SACEUR sunt conștient de faptul că pe măsură ce ISAF se retrage în următoarele 11 luni, tempoul operațional al NATO va scădea și va fi probabil mai redus în următorii 10 ani. Prioritatea mea pe termen mediu și lung este să mă asigur că avem militari pregătiți în alianță pentru misiunile care vor urma în următorii 10 ani și dincolo. (…) Felicitări și mulțumesc pentru aniversarea de anul acesta de 10 ani de admitere în NATO. Sunt impresionat în mod continuu de cum România a reușit să contribuie la toate misiunile NATO, ISAF în Afganistan, misiuni de poliție aeriană baltică, exercițiul Act Defence în Turcia, Ocean Field în Marea Mediteraneană, contribuția la forța de răspuns a NATO, de asemenea, faptul că ați devenit parte a sistemului de apărare antirachetă reprezintă unele dintre cele mai bune contribuții ale dumneavoastră. (…) De asemenea, sunt convins că va reuși (România n.r.) să întărească legăturile dintre Europa și Alianța Nord-Atlantică. La Baza de la Mihail Kogălniceanu națiunea dumneavoastră susține operațiunile de tranzit pentru a ajuta ISAF. De asemenea, națiunea dumneavoastră a fost și căminul exercițiului Black Sea Rotational Force, fiind exemple clare de angajament al României la misiunile ISAF și la asigurarea securității internaționale și regionale. La Deveselu, sistemul AEGIS reprezintă o parte integrantă a sistemului de apărarea antirachetă al NATO. Lucrările la această bază sunt potrivit programului, respectă previziunile bugetare și sunt convins că va fi gata în 2015”, a declarat Philip M. Breedlove, la sediul Ministerului Apărării Naționale.
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, s-a întâlnit, joi, la sediul MApN cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
„În special am discutat despre obiectivele NATO după 2014, despre planificarea NATO în Afganistan după 2014, programul de apărare antirachetă, sistemul de securitate maritimă pe Marea Neagră, despre parteneriatul României cu Statele Unite. Am amintit și faptul că anul acesta se împlinesc 10 ani de când România a fost primită în NATO și felul în care s-a restructurat armata română conform standardelor NATO în vederea îndeplinirii de misiuni în teatrele de operații externe și în interiorul țării, astfel încât împreună cu statele aliate să putem asigura securitatea națională și, în cadrul principiului de apărarea colectivă, securitatea regională și, într-un context mai larg, securitatea mondială”, a spus Dușa, la întâlnirea cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.