”Generația de aur” și Doamna Chiajna
Nici un post de televiziune, nici o emisiune de mare audiență, nici un organizator de spectacole nu se pot lăuda cu reușita excepțională de la inaugurarea Casei de cultură ”Doamna Chiajna” din comuna Chiajna!
Vorba vine ”comună”, fiindcă nu numai prin numărul de locuitori, dar mai ales prin realizările de clasă, evidențiate printr-un sugestiv film documentar (la sfârșitul proiecției, Angela Similea a exclamat, din sală: ”Nimeni nu poate crede că așa ceva există în România!”), Chiajna este cu adevărat o localitate de anvergură europeană.
Are primul stadion în întregime acoperit din țară (pe el au avut loc concerte importante, cum a fost cel al legendarei formații Phoenix), o sală multifuncțională – sport și evenimente muzicale, nemaivorbind că în generoasele spații în aer liber sunt programate frecvent spectacole de mare audiență.
Iar acum localnicii au la dispoziție un așezământ cultural cum nu sunt multe în țară, rezultat din renovarea totală a bătrânului cămin cultural pe scena căruia evoluaseră cândva Dan Spătaru, Gil Dobrică, formațiile Mondial, Roșu și Negru sau Lira.
Nu exagerăm cu nimic când afirmăm că este o adevărată bijuterie: o sală elegantă cu 200 de locuri, cu fotolii înveșmântate în catifea grena, săli de muzică (dotate cu instrumente) sau de balet, cu bare și oglinzi. Iar dotările scenice sunt la rândul lor de nivel internațional, ne referim la instalațiile de sunet și lumini sau la pianul de concert.
Avem în Capitală așa ceva? Personal nu am cunoștință… Meritul indiscutabil aparține primarului localității, Mircea Minea, născut și crescut în Chiajna, iubitor de artiști și mare cunoscător de muzică. Faptul că se află la al șaptelea mandat spune totul, fiindcă nimeni nu te votează dacă nu meriți.
Dânsul a imaginat și ”orchestrat” un întreg ceremonial, început încă din foyer, unde tronează un clavecin piesă de muzeu.
În afara tradiționalei cupe de șampanie, spectatoarele, în proporție de…99% în sală (între care am remarcat-o pe cunoscuta realizatoare de la TVR și TV Trinitas, Mihaela Olaru), au primit un superb buchet de trandafiri roșii (evenimentul a avut loc în preajma zilei de 8 martie) și volumul de proză al scriitorului Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, lansat cu această ocazie.
De altfel, spectacolul a fost deschis, după filmul documentar de care am amintit, de luarea de cuvânt a acestuia, în care în principal s-a referit la recunoștința pe care le-o datorăm artiștilor nepereche din ”Generația de aur” a muzicii ușoare românești, aflați în primele rânduri.
Dintre aceștia, de Corina Chiriac îl leagă o veche prietenie, mama acesteia, după cum se știe, fiind de origine armeană.
Momentul cel mai așteptat s-a petrecut pe scenă, unde oaspeților de onoare primarul Mircea Minea, după un discurs…autobiografic plin de sevă și de umor, le-a înmânat câte o ”Diplomă de excelență”, un buchet de flori și o casetă conținând o statuetă a Doamnei Chiajna.
Înafara vedetelor muzicii ușoare au fost premiate și două reprezentante ale gazdelor, celebra campioană olimpică la judo Alina Dumitru și învățătoarea aproape nonagenară Maria Velicu, prin mâinile căreia au trecut mii de elevi recunoscători.
Dar, evident, ovaționați și aplaudați în picioare au fost corifeii muzicii ușoare, fiecare dintre ei introdus, inspirat, de un refren legat de numele lor: Marina Voica (compoziția proprie ”Într-un colț de cafenea”…din fericire afară nu ploua!), Corina Chiriac (”Strada Speranței” de Vasile Veselovski), Angela Similea (”Casa mea” de Ion Cristinoiu), Stela Enache (”Ani de liceu” de Florin Bogardo), Dida Drăgan (”Deschideți poarta soarelui” de Anton Șuteu), Adrian Daminescu (compoziția proprie ”România”, scrisă în 1990 în Anglia), Ovidiu Komornyik (compoziția proprie ”Ești mireasa vieții mele”).
Absolut incredibilă această alăturare de mari vedete ale cântecului, iar numărul lor ar fi sporit, dar Doina Spătaru a avut unele probleme de sănătate, iar Mirabela Dauer (”Cetățean de onoare” al comunei, fiindcă locuiește aici) era plecată la Botoșani, la un concert, firește însă trofeele le vor fi înmânate.
Artiștii aceștia care ne-au înfrumusețat existența au dat încă o dată dovadă de respect față de public și implicit de imaginea loc publică, abordând ținute de mare eleganță.
În zona feminină au fost admirabile ”puștoaica” Marina Voica, un adevărat fenomen (a venit special de la Breaza, unde locuiește), Stela Enache, Corina Chiriac și Angela Similea, iar Adrian Daminescu a afișat distincția unui adevărat lord.
După emoționanta festivitate de premiere, laureații și-au reocupat locurile în sală pentru a urmări recitalul-surpriză susținut de Ovidiu Komornyik alături de formația sa, OK Band, în care l-am identificat la chitară pe cunoscutul ”Fisă” (Emanuel Gheorghe), iar într-una din cele două voci feminine din backing-ul vocal pe Andreea Petricean, fiica Emiliei Dițu.
Alegerea acestui protagonist a fost mai mult decât inspirată, Ovidiu Komornyik fiind autorul unora dintre cele mai îndrăgite și populare cântece de dragoste, reluate în cor de entuziastul public feminin, la loc de frunte fiind se înțelege ”Ești mireasa vieții mele” și ”Te-am trădat”, chiar dacă din sală Corina Chiriac i-a solicitat și ”Frumoasa mea”.
Ovidiu Komornyik, care a dedicat elegant, cavalerește câte o melodie colegelor vedete, a precizat însă că i-a încredințat-o lui Marcel Pavel și n-are rost s-o cânte și el…
În salutul de final, Mircea Minea a anunțat că în viitor sala Casei de cultură ”Doamna Chiajna” va găzdui cât mai multe concerte de muzică ușoară, primii fiind chiar iluștrii reprezentanți ai ”Generației de aur” care au dat curs invitației.
Dincolo de toate, când spectatorii părăseau sala pe acordurile melodiei cântate de Gil Dobrică, ”Hai acasă”, toți eram conștienți că am asistat la un act irepetabil, că, din păcate, nu-i vom mai vedea probabil niciodată umăr lângă umăr pe acești monștri sacri ai muzicii ușoare românești, așa încât…”Mulțumim, Chiajna!”.
Octavian URSULESCU