George Soros neagă implicarea în proiectul minier de la Roşia Montană. Ponta merge mai departe

Open Society Foundations, fundatia finantata de George Soros, precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca miliardarul de origine ungara nu are niciun interes financiar sau de alta natura in proiectul minier de la Rosia Montana.

Comunicatul fundatiei vine dupa ce o parte a presei din Romania a sustinut ca fundatia miliardarului s-ar afla in spatele protestelor impotriva demararii proiectului minier de la Rosia Montana.

„Recentele speculatii din Romania despre o legatura intre proiectul minier de la Rosia Montana si George Soros sunt nefondate si incorecte. George Soros nu are niciun interes actual, financiar sau de alta natura, in proiectul minier de la Rosia Montana”, se precizeaza in comunicatul fundatiei.

Open Society Foundations adauga, in acest scurt comunicat, ca George Soros este de multa vreme „un avocat pentru responsabilitate si transparenta in industriile miniere si crede ca aceste principii trebuie sa se aplice proiectelor relevante din Romania si din intreaga lume”.

Citeşte si Cum reacţionează parlamentarii când îi întrebi de Roşia Montană

Pe de altă parte, respingerea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului Rosia Montana ar fi o „catastrofa” pentru Romania, pentru ca ar fi un „mesaj impotriva investitorilor straini”, a declarat premierul Victor Ponta, un apropiat, spun unele surse,  al miliardarului,  la un seminar, citat de hotnews.ro.

„Daca Parlamentul va decide sa nu se faca acest proiect, nu va fi o mare problema (din punct de vedere economic), dar daca Romania ofera mesajul ca suntem impotriva investitorilor straini, impotriva exploatarii potentialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofa pentru Romania”, a declarat Ponta, in engleza, cu ocazia Summitului pentru Investitii in Europa de Est, organizat de Reuters.

„Rosia Montana este un proiect foarte important ca simbol, nu in primul rand din punct de vedere economic”, a subliniat Ponta.

„Trebuie sa profitam de resursele noastre naturale, bineinteles respectand toate standardele de mediu, dar, daca acestea se respecta, ar trebui sa fim in favoarea explorarii”, a precizat Ponta.

Premierul Romaniei a recunoscut ca proiectul Rosia Montana este unul controversat, de aceea este corect sa existe o dezbatere publica pe aceasta tema. Insa Ponta i-a indemnat pe sustinatorii sai din Parlament „sa demonstreze inca o data ca Romania nu isi neaga propriul drept la dezvoltare”.

„Este vorba de dreptul nostru la dezvoltare si voi continua sa lupt pentru asta”, a adaugat Ponta.

„Lipsa de curaj a guvernelor anterioare de a aborda proiecte controversate – cred ca a fost o greseala”, a completat Ponta.

Sursa: hotnews.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.