Germania și Franța adoptă măsuri împotriva amestecului străin în alegeri

Berlinul și Parisul iau măsuri pentru a combate manipularea previzibilă a informațiilor online de către puteri străine în timp ce se apropie de alegeri cheie în Germania, în septembrie, și în Franța, anul viitor.

Franța a anunțat că va lansa o agenție pentru a combate dezinformarea și știrile false.

„Știm că există puteri străine care investesc milioane de euro în instrumente de dezinformare și am fi foarte naivi să nu reacționăm”, spune deputatul Laetitia Avia.

La ultimele alegeri prezidențiale franceze din 2017, grupuri legate de Rusia au fost acuzate de un atac masiv de hacking al noului partid al candidatului de atunci Emmanuel Macron.

Noua agenție franceză „nu se referă la corectarea sau restabilirea adevărului, ci va putea detecta atacurile atunci când vor veni din străinătate, va putea să le etichetez și astfel să le poată atribui”, anunță secretarul general pentru apărare și securitate națională Stéphane Bouillon, care a adăugat că securitatea națională franceză va urmări îndeaproape alegerile parlamentare germane din septembrie.

O astfel de agenție nu este o premieră – Task Force East Stratcom a fost creată în 2015, după ce Consiliul European „a subliniat necesitatea de a contesta campaniile de dezinformare în curs de desfășurare ale Rusiei”.

Cu toate acestea, un raport special al Curții de Conturi Europene publicat recent a subliniat lipsa de coordonare și finanțare pe termen lung și a numit planul de acțiune al UE pentru combaterea dezinformării drept „incomplet”.

Între abordarea dezinformării și dreptul la libertatea de exprimare

Și autoritățile germane se pregătesc să abordeze dezinformarea și campaniile de știri false.

Niciun alt stat membru al Uniunii nu este atacat mai acerb prin dezinformare decât Germania”, susține un raport al proiectului EUvsDisinfo.

Pe de altă parte, reglementările sunt problematice, deoarece există un compromis între abordarea dezinformării și dreptul fundamental la libertatea de exprimare.

Dar legiuitorii germani au adoptat o legea care încearcă să combată discursurile de ură online și știrile false și „să stabilească reguli clare în ceea ce privește observațiile penale în rețelele sociale.

În plus, platformele mari online sunt obligate să emită rapoarte periodice pentru a explica ce instrumente și proceduri folosesc pentru a detecta și șterge automat dezinformarea.

Parlamentul francez discută obligații similar, care vor fi introduse în legislația națională. Guvernul adoptase în 2018 o lege „anti-știri false”, care include posibilitatea ca un judecător să dispună eliminarea conținutului care a fost semnalat ca atare în termen de 48 de ore.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.