Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Germania şi viitorul european al Republicii Moldova

Publicat: marți, 24 septembrie 2013

Angela Merkel a câștigat alegerile parlamentare din Germania.Rezultatul, confirmă drumul cancelarului german spre un al treilea mandat. Cel de al treilea mandat al doamnei de fier face posibilă creșterea influenței statului german pe continentul european. Pe viitor, Germania, marele câștigător al crizei economice occidentale, își va impune doctrina economică, politică și militară.

Se pare că, în curând, Uniunea Europeană va vorbi doar în limba germană și va deveni în următorii ani o uniune fiscală ori nu va mai fi deloc. Economiștii germani afirmă că supraviețuirea monedei Euro depinde în mod critic de asta. Așadar, statele europene vor trebui să își limiteze datoria externă. Ascendentul psihologic obținut prin victoria Angelei Merkel, îi oferă statului german puterea de a își impune o atare voință.

Noua Ordine Europeana va fi decisă de Germania. Și pentru că nemții au nevoie de resurse, relația privelegiată pe care o au cu rușii, va continua. Rușii vor obține în acest mod tehnologiile de care au nevoie și siguranța faptului că vecinătatea lor apropiată nu va fi afectată. Zilele acestea urmează să vedem dacă Moldova, intră ori nu, în ceea ce oficialii de la Kremlin numesc vecinătate apropiată.

Guvernul condus de Iurie leancă pare a fi norocos. Partidul din care face parte Merkel este membru al marii familii a Partidului Popular European. Afilierea, în februarie 2011, a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la marea familie a Partidului Popular European a făcut posibil întregul suport diplomatic și financiar primit de statul moldovean.

Persoane foarte influente în Uniunea Europeană și-au îndreaptat atenția către Chișinău și au tras Moldova spre Uniunea Europeană.

Cu ocazia raportului de activitate a Guvernului pentru primele 100 de zile, Iurie Leancă a afirmat că anularea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE ar trebui să aibă loc până la expirarea mandatului Comisiei Europene, în iulie 2014. Partidul Popular European deține 16 dintre cei 27 de șefi de stat sau de guvern care participă la Consiliul European. Aceștia participă la summit-ul PPE care pregătește de fapt Consiliul European. Consiliul European este cel care definește direcțiile și prioritățile generale ale Uniunii Europene. Prin referirea făcută la actualul mandat al Consiliului European, primul ministru Leancă, sugera că, există șanse pentru transformarea doleanțelor în realitate.

Victoria Angelei Merkel în Germania, face ca vocea cancelarului să fie auzită cu claritate până la Kremlin. Sperăm că după alegerile parlamentare din Germania, proiectul popularilor europeni destinat Republicii Moldova va continua, altfel, în jocul de șah al marilor puteri, Moldova este doar o piesă de schimb.

Victor NICHITUS

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=14849

Publicat de la data sept. 24 2013. Categorii POLITIC, POLITICĂ EXTERNĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 octombrie 2019, 15:25
 

N
Predominant însorit
21°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 7:34
Apus: 18:27
Prognoza 19 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Predominant senin
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.588 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team