Ghid pentru un periaj dentar corect

Desi controalele regulate la medicul stomatolog sunt absolut necesare pentru a evalua starea de sanatate orala si a identifica inca din stadiu incipient eventuale probleme, atunci cand vine vorba de ingrijirea dentara cea mai mare responsabilitate revine pacientului. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca o buna igiena orala zilnica este primul si cel mai important pas catre o dantura sanatoasa si un zambet care sa ne faca sa ne simtim bine in pielea noastra. 

Cei mai multe persoane invata sa isi perieze dintii in copilarie, de la parinti, apoi mai dobandesc cunostinte de igiena dentara din diverse surse si incearca sa le aplice pe toate cat mai bine, pentru a avea un zambet sanatos. Iata cateva lucruri de care trebuie tinut cont pentru a obtine rezultate maxime.

  1. Alegerea periutei dentare

Cea mai buna este cea cu peri medii, fiind de evitat cea tare, deoarece toceste smaltul si produce retractii gingivale, iar cea moale nu reuseste sa indeparteze bine placa bacteriana. Periuta electrica poate sa faca mai multe miscari decat cea manuala si, implicit, curata dintii mai bine, insa cu o tehnica corecta, periuta clasica poate fi si ea foarte eficienta. Periuta dentara trebuie schimbata la fiecare 3 luni sau chiar mai repede, daca este necesar.

“Este foarte importanta clatirea periutei de dinti cu apa dupa periaj, iar apoi aceasta trebuie lasata sa se usuce la aer, intr-o pozitie verticala, pana la urmatoarea utilizare. Nu este recomandat sa acoperim periutele de dinti sau sa le depozitam in recipiente deoarece astfel este favorizata dezvoltarea bacteriilor”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

  1. Alegerea pastei de dinti

Indiferent de pasta de dinti preferata: cat mai naturala, cu fluor care protejeaza smaltul, antitartru, de albire sau impotriva sensibilitatii dentare, cea mai importanta calitate a ei este de fapt, efectul mecanic de indepartare a placii bacteriene. Toate celelate beneficii reprezinta un plus pentru care oamenii opteaza in functie de necesitatile pe care le au.

  1. Durata si frecventa periajului

Perierea dintilor este recomandat sa dureze aproximativ 2 minute, pentru a curata bine toate suprafetele dentare. Este indicat ca acest proces sa aiba loc de cel putin 2 ori pe zi, dimineata si seara, insa ideal ar fi dupa fiecare masa.

  1. Tehnica corecta

Tehnica de periaj difera in functie de tipul de periuta folosita: daca cu cea electrica miscarile sunt circulare, cu cea manuala miscarile sunt semicirculare, dinspre gingie spre dinte, masand gingia si aplicand-o pe dinte.“Miscarile verticale sau orizontale sunt contraindicate deoarece produc retractii gingivale, la fel ca si presiunea exagerata. De asemenea, este recomandat sa nu uitam sa curatam in timpul periajului si linia gingiilor, spatiu in care se dezvolta placa dentara”, explica specialistul ortodont.

  1. Completarea periajului

Dintre toate modalitatile de suplimentare a igienei dentare, ata dentara este cea mai importanta si trebuie folosita in fiecare zi, deoarece periuta nu reuseste sa indeparteze resturile alimentare si placa bacteriana dintre dinti, acolo unde apar cel mai frecvent cariile. Ata dentara este chiar mai eficienta decat dusul bucal, foarte bun si el, daca este folosit corect: nu se indreapta jetul de apa spre gingie, pentru ca exista riscul de a o indeparta de dinte, favorizand retractia.

“Nu in ultimul rand, apa de gura este si ea utila pentru completarea igienizarii orale. Cel mai important lucru care trebuie luat in considerare in alegerea ei este sa nu contina alcool – nu pentru ca nu ar fi mai eficienta ca cele care contin, ci din cauza faptului ca alcoolul are tendinta de a produce uscaciune in cavitatea bucala, ceea ce provoaca aparitia unui miros neplacut. Un flux normal de saliva va descuraja inmultirea germenilor si a bacterilor in cavitatea bucala”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Asadar, desi controalele regulate la medicul stomatolog si periajul profesional sunt absolut necesare pentru sanatatea orala, primul si cel mai important pas catre o dantura fara probleme il reprezinta o igiena dentara corecta si riguroasa efectuata in fiecare zi acasa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.