Google a trecut prin Insulele Bermude 16 mld. euro, ca să plătească taxe mai mici
Google a folosit o firmă paravan din Insulele Bermude pentru a transfera, în 2016, venituri de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari), în scopuri de optimizare fiscală, conform declarațiilor oficiale înregistrate la Fiscul olandez, citate de Bloomberg și preluate de cursdeguvernare.ro.
Google, parte a Alphabet Inc, ar fi salvat de fisc între 2,4 și 3,7 miliarde de dolari.
Compania foloseşte două scheme de optimizare fiscală, cunoscute sub numele de „Double Irish” şi „Dutch Sandwich”, pentru a-şi proteja împotriva taxării majoritatea profiturilor sale internaționale, scrie Bloomberg.
Procedura implică transferul veniturilor de la o subsidiară irlandeză spre o companie olandeză fără angajaţi, iar apoi spre o firmă – cutie poştală din Insulele Bermude, înregistrată în Irlanda.
Google a transferat pe această filieră cu 7% mai mult în 2016 faţă de anul anterior, potrivit declaraţiilor depuse de companie la Camera de Comerţ din Olanda, datate 22 decembrie, și făcute publice marţi. Știrea privind declarațiile a fost publicată pentru prima oară de publicaţia olandeză Het Financieele Dagblad.
„Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în fiecare ţară din lume în care desfăşurăm activităţi. Rămânem angajați în dezvoltarea ecosistemului online”, a replicat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Google.
Google se află sub presiunea autorităţile din toată lumea pentru că nu ar plăti taxe pe cât ar trebui. Google a scăpat, anul trecut, de plata unor taxe de 1,12 miliarde de euro în Franţa, după ce o instanţă de judecată a stabilit că subsidiara sa din Irlanda, care obţine venituri din publicitatea vândută de companie în Franţa, nu deţine o bază de operaţiuni permanentă în această ţară.
Uniunea Europeană caută modalităţile prin care să oblige companiile americane din sectorul tehnologiei, care folosesc structuri fiscale similare, să plătească taxe mai mari.
Guvernul irlandez a modificat în 2015 legislaţia fiscală pentru a stopa schemele fiscale de tip „Double Irish”, dar companiile le mai pot folosi încă până la sfârşitul lui 2020.