GOYA 2018 ‘Handia’, cele mai multe premii; ‘La librería’, un triumf neaşteptat
‘Handia’ a fost cel mai premiat film la cea de-a 32-a ediţie a premiilor Goya, cu 10 statuete în total, dar adevăratul triumfător al serii a fost ‘La librería’, al cineastei catalane Isabel Coixet, care a câştigat principalele categorii: cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu adaptat, relatează EFE.
Într-o seară cu multe filme premiate, cel mai recompensat a fost ‘Handia’, care la mijlocul serii primise deja opt statuete.
Până la urmă a primit în total 10 pentru cel mai bun scenariu original, coloană sonoră, actor debutant (Eneko Sagardoy), costume, imagine, regie de producţie, regie artistică, machiaj şi coafură, efecte speciale şi montaj.
Însă adevăratul triumfător al serii a fost ‘La librería’, o adaptare pentru marele ecran a romanului lui Penelope Fitzgerald, în regia lui Isabel Coixet, care, deşi a câştigat doar trei din cele 12 Goya la care era nominalizat, au fost şi cele mai importante: cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu adaptat.
Filmul ‘El autor’, care aspira la 9 premii, a primit doar două, pentru cel mai bun actor protagonist (Javier Gutiérrez) şi pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Adelfa Calvo).
În timp ce ‘Verano 1993’ a primit trei premii Goya pentru cel mai bun regizor debutant (Carla Simón), actor secundar (David Verdaguer) şi actriţă debutantă (Bruna Cusí).
Carla Simón, care pornea ca favorită după ce a fost nominalizată de Academia spaniolă pentru a reprezenta Spania la Oscar, a urcat pe scenă şi a cerut un evantai roşu, asemeni celor care au fost împărţite reprezentantelor sexului frumos, pentru a revendica o mai mare prezenţă a femeilor în industria filmului.
Regizoarea a dedicat premiul părinţilor săi care au murit de SIDA şi care stau la baza intrigii filmului său, ‘Verano 1993’.
Filmul o prezintă pe Frida, de şase ani, care este obligată să părăsească oraşul după moartea mamei sale şi să locuiască la ţară cu unchiul şi mătuşa ei.
Ea le-a mulţumit şi tinerelor actriţe Laia Artigas şi Paula Robles, care au urmărit gala de acasă având în vedere că Academia nu permite participarea la ceremonie a celor cu vârste de sub 16 ani.
Laureată deja a premiului pentru cea mai bună opera prima la Berlinale, Carla Simón concura la aceeaşi categorie cu Sergio G. Sánchez pentru ‘El secreto de Marrowbone’; Lino Escalera cu ‘No sé decir adiós’ şi cuplul Javier Ambrossi şi Javier Calvo pentru ‘La llamada’
A plecat cu mâinile goale comedia ‘Abracadabra’, în regia lui Pablo Berger; în timp ce filmul horror ‘Verónica’ a fost premiat doar la categoria sunet.
În schimb, aclamatul filmul ‘La llamada’, opera prima al lui Javier Calvo şi Javier Ambrossi, a primit un Goya pentru cel mai bun cântec, pentru piesa „Leiva”.
Nathalie Poza, cea mai bună actriţă în ‘No sé decir adiós’
Nathalie Poza (1972) a câştigat premiul Goya pentru cea mai bună actriţă protagonistă pentru rolul său din ‘No sé decir adiós.
Ea concura la aceeaşi categorie împotriva actriţelor Maribel Verdú în ‘Abracadadra’, Emily Mortimer, în ‘La librería’.
şi Penélope Cruz, în ‘Loving Pablo’.
‘No sé decir adiós’, filmul de debut al regizorului Lino Escalera, este o poveste despre relaţiile de familie şi confruntarea cu moartea.
Javier Gutiérrez, cel mai bun actor principal în ‘El autor’
Javier Gutiérrez (1971) a fost recompensat cu un premiu Goya pentru cel mai bun actor principal pentru rolul unui scriitor aspirant în filmul ‘El autor’, al regizorului Manuel Martín Cuenca.
Gutiérrez concura la aceeaşi categorie cu Antonio de la Torre, nominalizat pentru ‘Abracadabra’; Javier Bardem, pentru ‘Loving Pablo’ şi Andrés Gertrudix pentru ‘Morir’.
Laureat deja al unui premiu Goya în 2014 pentru ‘La isla mínima’, Javier Gutiérrez a fost nominalizat şi anul trecut la categoria cel mai bun actor secundar în filmul ‘El olivo’.
Cu o amplă traiectorie în film, teatru şi televiziune, Gutiérrez a făcut parte din compania Animalario, iar la televiziune a jucat în seriale precum ‘Los Serrano’, ‘Aguila Roja’ şi mai recent în ‘Estoy vivo’ şi’Verguenza’.
În cinema a debutat sub regia lui Emilio Martínez Lázaro în comedia muzicală ‘El otro lado de la cama’, iar în ultimii ani a jucat în filme ca ‘El desconocido’, ‘Plan de fuga’ sau ‘1898.
Javier Gutiérrez a făcut şi saltul la Hollywood interpretând rolul lui Torquemada în filmul ‘Assasin’s Creed’.
‘The Square’, cel mai bun film european
Filmul suedez ‘The Square’, regizat de Ruben Ostlund, a primit premiul Goya pentru cel mai bun film european, la cea de-a 32-a ediţie a premiilor cinematografiei spaniole.
Lungmetrajul candida la aceeaşi categorie cu filmele francez ‘C’est la vie!’, de Eric Toledano şi Olivier Nakache; britanic ‘Lady Macbeth’, de William Oldroyd şi german ‘Toni Erdmann’, de Maren Ade.
Încă un premiu pentru această comedie realizată de Ostlund care şi-a început periplul distincţiilor la Cannes cu Palme d’ Or, a continuat la Premiile Filmului European cu cinci recompense şi care după ce îşi adjudecă un premiu Goya va aspira şi la un Oscar pentru cel mai bun film străin.
Filmul scoate în evidenţă comportamentele sociale influenţate de clase, dar mai ales o realitate dureroasă cu care societatea se confruntă: efectul de martor. Denumit şi efectul trecătorului, cu cât există mai mulţi martori, cu atât sunt mai puţine şanse ca victima să fie ajutată.
Elisabeth Moss, Dominic West sau Tierry Notari fac parte dintr-o amplă distribuţie internaţională în acest al cincilea film al lui Ruben Ostlund, care a căpătat popularitate cu precedentul său lungmetraj Force Majore (2014).
‘Una mujer fantástica’, cel mai bun film ibero-american
Filmul chilian ‘Una mujer fantástica’, de Sebastián Lelio, a câştigat premiul Goya pentru cel mai bun film ibero-american, categorie la care mai candidau filmele ‘Amazona’ (Columbia), ‘Tempestad’ (Mexico) şi ‘Zama’ (Argentina).
Filmul prezintă povestea unei persoane transsexuale, Marina (Daniela Vega) o tânără chelneriţă şi cântăreaţă aspirantă. Ea este îndrăgostită de Orlando (Francisco Reyes), un bărbat cu 20 de ani mai în vârstă.
Orlando moare pe neaşteptate şi, în loc să-şi plângă iubitul, Marina se confruntă cu mari probleme: ea este transsexuală şi pentru rudele lui Orlando identitatea ei este o aberaţie, o perversiune.
După premiera de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, filmul ‘O femeie fantastică’ a câştigat o mare parte din public pentru modul sincer şi brutal prin care expune o realitate greu de recunoscut.
Bruna Cusí, cea mai bună actriţă debutantă în ‘Verano 1993’
Bruna Cusí a fost recompensată cu un Goya pentru cea mai bună actriţă debutantă pentru interpretarea sa în filmul ‘Verano 1993’, un premiu la care opta şi actriţa mexicană Adriana Paz pentru ‘El autor’.
Celelalte două actriţe nominalizate erau Itziar Castro pentru ‘Pieles’ şi Sandra Escacena pentru ‘Verónica’.
Foarte emoţionată Bruna Cusí a mulţumit pentru şansa de a putea interpreta „un personaj femenin adevărat şi complex’ în filmul ‘Verano 1993’, opera prima a realizatoarei Carla Simón.
Filmul o prezintă pe Frida, de şase ani, care este obligată să părăsească oraşul după moartea mamei sale şi să locuiască la ţară cu unchiul şi mătuşa ei.
Marisa Paredes, recompensată cu un Goya onorific pentru întreaga carieră
Academia spaniolă de film a pregătit un moment video dedicat veteranei actriţe Marisa Paredes şi rolurilor de-a lungul carierei sale prolifice.
Actriţa a mărturisit înainte de ceremonie că „este foarte emoţionată” şi că nu se aştepta la acest premiu Goya onorific.
Actorii Agusto Villaronga şi Maria Isasi sunt cei care i-au înmânat Marisei Paredes cea mai importantă recompensă a cinematografiei spaniole.
Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania i-a decernat acest premiu onorific în semn de recunoaştere adus legendarei actriţe spaniole, care a jucat în peste 71 de filme de-a lungul carierei sale, şi este o muză recunoscută a regizorului Pedro Almodołvar.
Marisa Paredes a mulţumit pentru această mare onoare şi a amintit de trecerea sa pe la galele anterioare şi mai ales de discursul, ‘No a la guerra’ (Nu războiului) din 2003, pe care a mărturisit că „l-ar repeta oricând”.
‘Woody & Woody’, cel mai bun scurtmetraj de animaţie
‘Woody & Woody’, un omagiu adus regizorului Woody Allen, a primit premiul Goya pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie, la cea de-a 32-a ediţie a premiilor cinematografiei spaniole.
Scurtmetrajul, scris de Laura Gost şi regizat de Jaume Carrió, concura la aceeaşi categorie cu ‘Colores’, de Arly Jones şi Sami Natscheh; ‘El Ermitańo’, de Raúl Díez, şi ‘Un día en el parque’, de Diego Porral.
Jaume Carrió a dedicat premiul echipei sale şi celui care îl dublează pe Woody Allen în versiunea spaniolă, Joan Pera, spunând despre marele cineast american că este „un adevărat geniu şi un autor obligatoriu în istoria cinematografiei”.
Filmul este un omagiu adus celui considerat un geniu al cinematografiei dar şi o figură controversată după ce fiica sa adoptivă, Dylan Farrow, l-a acuzat de hărţuire sexuală pe vremea când avea 12 ani.
Scurtmetrajul nu abordează această chestiune şi nici nu judecă comportamentul regizorului, sau dacă este sau nu vinovat de faptele de care a fost acuzat Woody Allen în anii 90.
Filmul, cu o durată de 12 minute, este un dialog între personaje de desene animate care îl reprezintă pe un Woody Allen de 45 de ani şi un alter ego de 80 de ani, vorbind despre teama de moarte, frica de microbi, sau despre divorţ, în timp ce ascultă muzică de jazz aşezaţi la un bar.
LISTA COMPLETA A CASTIGATORILOR
Sursa text: AGERPRES
Foto: ©Miguel Córdoba; Diario AS