Grădinăritul este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana – poate fi terapie  pentru fiecare dintre noi!

Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului de Olivier Puech este mai mult decât un manual de  grădinărit care te va ghida de la 0, pas cu pas, să îți creezi propria grădină de legume.

Este o frumoasă pledoarie pentru a ne conecta din nou cu pământul, pentru a ne conecta din nou cu  esențialul și pentru a respecta natura, părerea autorului fiind că grădinăritul este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana, grădinăritul poate fi terapie  pentru fiecare dintre noi pentru a ne simți mai bine și mai buni, mai utili și mai capabili să folosim planeta aceasta într-un mod responsabil și inteligent.

Olivier Puech a crescut înconjurat de natură, îndrăgostindu-se de grădinile celor doi bunici ai săi și visând ca într-o bună zi să aibă și el propria lui grădină de legume. Acest vis i s-a  împlinit la 30 de ani, când, și-a cumpărat o casă cu o grădină de 15 m2. A studiat cum se cultivă o grădină naturală de legume pe un sol viu fără a dăuna solului, plantelor și, până la  urmă, nouă înșine, iar ceea ce a învățat documentându-se și aplicând timp de 15 ani, a rezumat în această carte, foarte practică și foarte explicită.

Născut la 16 octombrie 1977 în Carcassonne, Franța, Olivier este cunoscut datorită canalului său de YouTube, „Le potager d’Olivier”, pe care, începând din 2017, prezintă  videoclipuri de instruire în grădinăritul bio. În momentul de față, „Le potager d’Olivier” are 449.000 de abonați, 356 de videoclipuri postate și peste 63 de milioane de vizualizări.

După ce a studiat geologia, Olivier s-a reorientat către obținerea unei diplome profesionale în brutărie, deoarece a fost atras dintotdeauna de munca manuală. O alergie la făină l-a  obligat să abandoneze această meserie și să se reorienteze către o școală de comerț. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani ca manager într-un hipermarket, devenind formator comercial.

Actualmente deține o grădină de legume la Lignan-sur-Orb, lângă Béziers (Hérault) unde produce până la 800 kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide.

Scopul acestei cărți a fost, potrivit autorului, următorul: „Sper că (n.r: această carte) vă va inspira să plantați, să semănați, să devorați grădina de legume. Și mai ales să trăiți și să credeți că sunteți capabili de orice.  Vă doresc să călătoriți între vis și realitate. Depinde de voi, și de mine, să trecem permanent de pe un mal pe celălalt. Să ne realizăm visurile, să visăm la o realitate viitoare. ”

În cazul în care te preocupă întrebarea: Este rentabilă o grădină de legume? autorul îți va oferi un răspuns satisfăcător în rândurile din carte. Costurile unei grădini de  legume nici nu mai contează atunci când ne gândim în primul rând la calitatea hranei obținute în mod natural în aceasta și la hrana plină de pesticide pe care o cumpărăm din  supermarketuri, conștienți fiind că nu este benefică pentru sănătatea noastră.

Privind lucrurile din această perspectivă, o grădină nu va mai părea atât de greu de îngrijit, ci dimpotrivă,  s-ar putea să capeți un avânt nou care să te motiveze și să te încurajeze și mai mult să o construiești.

„Să nu mai stăm atât de mult în fața ecranelor, să încetăm cu stresul, cu lumea virtuală, să nu mai fim consumatorii, din ce în ce mai bulimici, ai lucrurilor de prisos. Fericirea,  fericirea mea, nu vine din consum, ci din producție. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg asta. Fericirea nu se consumă, se creează. Dorința de superfluu se transformă apoi într-o dorință  de necesar, în special într-una pentru o alimentație sănătoasă și extrem de apreciată.

O grădină de legume nu înseamnă doar bucurie și o lume plină de lapte și miere. Uneori va fi derutant, supărător, dezamăgitor, dureros. La fel ca toate lucrurile în viață, nimic nu este  ușor, nimic nu este perfect. […]

Fragment

Ce meserie extraordinară este să fii părinte. Cea mai frumoasă bogăție de pe pământ este, cu siguranță, să fii tată. Mamă, pentru voi, doamnelor. Extraordinară și obositoare, epuizantă uneori. Chiar și vechiul meu loc de muncă de formator pare ușor în fața energiei și a managementului de care trebuie să dai dovadă pentru a-i crește cât mai bine (zi de zi sperăm) pe urmașii noștri. Cu îndoieli constante. Cu un singur copil, ecuația săptămânală încă mai are șanse să fie una ușor de rezolvat. Dar cu doi sau trei, deja apare celebra curbă exponențială. Totul se amplifică de nenumărate ori! Din fericire, bucuria crește și ea tot exponențial. Finalmente, cred că iubesc viața. Trăiesc pentru a trăi emoțiile. Suișurile și coborâșurile. Îmi asum riscuri, acționez și accept rezultatul, oricare ar fi acesta. Va fi întotdeauna unul pozitiv, constructiv, în cel mai rău caz dificil, dar efemer. Ador teoria pozitivă a eșecului. Cum reușim să ieșim mai puternici din dificultățile întâlnite! Ce trist, aceste vieți fără condiții aspre, liniare și fade!

Este întotdeauna suficient să priviți lucrurile din unghiul corect. Important este să trăiți și să îndrăzniți, decât să rămâneți triști în zona voastră de confort. Regăsesc aceste sentimente în sport și în grădina de legume. Veți vedea, în mijlocul legumelor este un întreg tărâm, plin de aventură, de poezie, de inițiative, de reușite, de eșecuri, de căutare, de confort, dar și de muncă. Să fiu epuizat de fericire, iată scopul meu în grădina de legume.

Cele mai bune „recolte” ale mele, cele mai bune „plante” ale mele sunt, bineînțeles, cele pe care le pun la culcare în fiecare seară. Nu pentru multă vreme, din păcate, deoarece cresc rapid! Dar să lăsăm la o parte acest „din păcate”, oricum timpul trece, iar aceste momente de fericire vor face loc altora.

Grădina de legume devine din ce în ce mai mult o evidență, o existență. Trebuie să ocupe tot mai mult spațiu în ecuație, la fel ca timpul acordat copiilor, casei, familiei. În cuplu, ecuația se poate înmulți cu doi pentru mai multe dintre alegerile care trebuie luate. Soția mea lucrează mult, are grijă de copii, se ocupă de treburile zilnice. Chiar îi mulțumesc pentru asta. Ea ușurează ecuația, îmi acceptă și susține alegerile, îmi umple inima. Este, poate, singura care nu s-a îndoit niciodată de alegerile mele, de convingerile mele. Imaginați-vă când i-am spus recent că vreau să împărtășesc această fericire de a avea o grădină de legume familială unui număr mai mare de persoane, pe YouTube, și că vreau să încerc, de ce nu, să trăiesc din asta. Propunând articole, sfaturi practice de grădinărit în reviste sau pe site-uri legate de grădina de legume, prin crearea unui blog și a altor proiecte. Pariul nu a fost câștigat dinainte. Familia s-a uitat amuzată la mine când mi-am exprimat dorințele nebunești, și cum să n-o înțeleg?

De fapt, acest pariu a fost totuși câștigat dinainte, pentru că eu și soția mea am simțit, mai mult decât oricine altcineva, că viața mea trebuia de-acum să treacă prin această transformare. Și așa a fost. Cum ar fi dacă aș putea să vorbesc mai degrabă despre emoții, cunoștințe, o experiență care mă fascinează, decât despre aceste lecții comerciale care începeau să mă mănânce de viu pe dinăuntru la vechea mea slujbă?

Grădina de legume devine tot mai mult o evidență, o existență.

Predarea unui conținut care nu mi se mai potrivea devenea insuportabil. Și atunci de ce să nu „predau” ce mă pasionează?

***

ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere, care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.

ap! crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții.

 

ap! (ACT și Politon) online

Website: https://actsipoliton.ro/

Instagram: https://www.instagram.com/actsipoliton/

Facebook: https://www.facebook.com/actsipoliton

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/edituraactsipoliton/

YouTube: https://www.youtube.com/c/ActsipolitonRo-carti-audio/videos

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@actsipoliton

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.