Granița Belarusului, tot mai permeabilă la migrația ilegală
Atunci când a anunțat că iese din Parteneriatul estic al Uniunii Europene, Belarus a lăsat să se înțeleagă că vor fi probleme de oprire a migranților.
Era un avertisment voalat, dar lucrurile deja se întâmplă – peste 410 persoane au trecut ilegal frontiera Belarus-Lituania în luna iunie, mai mult decât s-a înregistrat în ultimii patru ani la un loc. O creștere accentuată a trecerilor ilegale a fost observată și în aprilie și mai.
Ministerul de Interne al Lituaniei a acuzat oficialii din Belarus nu numai că evită colaborarea, ci și că ajută migranții să treacă frontiera.
„Polițiștii de frontieră bieloruși nu iau legătura cu noi. Trimitem cereri, dar nu primim răspunsuri”, susține Rokas Pukinskas, șeful diviziei de comunicare a Serviciului de Poliție de Frontieră din Lituania.
Firește, Guvernul din Belarus a negat acuzația, argumentând că creșterea trecerilor ilegale se datorează faptului că țările din întreaga lume își relaxează restricțiile de frontieră COVID-19.
Marea majoritate a migranților care au trecut granița în Lituania în ultimele șase luni provin din Orientul Mijlociu, cetățenii irakieni reprezentând două treimi dintre ei. Sunt urmate de iranieni și sirieni. Un sfert dintre ei sunt copii.
Potrivit Serviciului de Grăniceri de Stat din Lituania, migranții din Orientul Mijlociu zboară de la Istanbul și Bagdad la Minsk, iar apoi pot ajunge la granița lituaniană, adică la hotarul Uniunii Europene.
Fluxul de migranți ilegali din Belarus a crescut semnificativ după aterizarea forțată din Minsk, pe 23 mai, a unui avion Ryanair care îl transporta pe jurnalistul Roman Protasevich.
Sancțiunile Uniunii Europene l-au enervat pe președintele Alexander Lukashenko, determinându-l să amenințe că va slăbi controlul asupra frontierei bieloruse. „Înainte, am oprit drogurile și migranții – acum îi veți prinde singuri”, a avertizat Lukașenko.