Greenpeace acuză Complexul Energetic Oltenia de dezinformare

Complexul Energetic Oltenia a emis ieri, 9 martie, un comunicat de presă [1], prin care a anunțat că cele 16 acțiuni ale Greenpeace România și Bankwatch România, inițiate în instanță împotriva CE Oltenia, au soluții definitive și irevocabile în favoarea companiei. Informațiile, neadevărate, au fost preluate de către presă fără a fi verificate, așadar considerăm necesare câteva clarificări.

În fapt, acțiunile în instanță inițiate de Greenpeace România pentru anularea unor acte emise de APM Gorj pentru Complexul Energetic Oltenia (4 dosare) au avut câștig de cauză, iar acțiunile pentru suspendarea unor acte emise de APM Gorj pentru Complexul Energetic Oltenia au fost respinse (alte 4 dosare). Mai precis, în perioada 2013 – 2017, Greenpeace România a inițiat o serie de acțiuni în instanță având drept obiect suspendarea sau anularea unor acte emise de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj (APM Gorj) pentru extinderea unor cariere de lignit, emise cu încălcarea prevederilor legale, ce au avut drept beneficiar Complexul Energetic Oltenia. În aceste procese, Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte pârâtă având în vedere calitatea sa de beneficiar al actelor administrative contestate.

La Tribunalul București, Greenpeace România a avut câștig de cauză în 4 dosare pentru anularea unor acorduri de mediu emise de APM Gorj pentru cariere ale Complexului Energetic Oltenia, respectiv:

APM Gorj și Complexul Energetic Oltenia au depus acțiuni de recurs în aceste 4 dosare, iar Curtea de Apel București le-a respins pe toate, în 2016, cu pronunțări definitive. Informațiile cu privire la aceste dosare sunt disponibile aici:

La Tribunalul București, instanța a respins 4 acțiuni intentate de Greenpeace România având drept obiect suspendarea unor acte administrative emise de APM Gorj Complexul Energetic Oltenia, respectiv dosarele 17631/3/2013 (http://bit.ly/20TBYIW), 17632/3/2013 (http://bit.ly/20TBYIW), 17633/3/2013 (http://bit.ly/1PwSLJd) și 37234/3/2014 (http://bit.ly/1Qfi4TM). Acțiunile de recurs depuse de Greenpeace România la Curtea de Apel București pentru 3 din aceste acțiuni au fost respinse, cu hotărâri definitive.

Greenpeace România subliniază faptul că acțiunile în instanță au fost inițiate pentru a asigura respectarea legii, respectiv desfășurarea unei evaluări corecte a impactului asupra mediului și comunităților afectate de activitatea Complexului Energetic Oltenia. Astfel, afirmațiile Complexului Energetic Oltenia din comunicatul de presă emis pe 9 martie sunt regretabile și invocăm necesitatea unui dialog constructiv, ce nu s-a concretizat până în prezent, pe tema reducerii poluării, respectarea legislației din domeniul emisiilor industriale și crearea unor alternative de dezvoltare pentru județul Gorj.

Subliniem faptul că pentru a se conforma cu limitele de emisie la termocentralele sale, Complexul Energetic Oltenia a desfășurat investiții pentru reducerea poluării și acestea vor trebuie continuate, o dată cu expirarea derogărilor de care beneficiază Complexul și intrarea în vigoare a unor limite de emisie actualizate în legislația europeană și românească. În prezent, o unitate de la termocentrala Turceni funcționează ilegal, fără autorizație integrată de mediu, caz constatat și sancționat de Garda Națională de Mediu în ianuarie 2016. În acest caz, urmează să se pronunțe Tribunalul Târgu Jiu.

Planurile de reorganizare a Complexului Energetic Oltenia arată că peste patru ani vor rămâne circa 10 000 de angajați, aproape jumătate din cei existenți la momentul înființării, în 2012. Astfel, Gorjul are de rezolvat problema asigurării unor locuri de muncă atât pentru lucrătorii disponibilizați în ultimii ani, cât și pentru cei ce vor urma. În perspectivă, o serie de factori europeni și interni vor accelera declinul cărbunelui, ceea ce impune reorientarea întregii zone către ramuri economice noi, în măsură să preia gradual din funcțiile de generator de venituri și de angajator.

 

[1] Comunicatul este disponibil aici: http://www.ceoltenia.ro/actiunile-formulate-instanta-de-catre-organizatiile-de-mediu-sunt-castigate-de-ce-oltenia/?parent_page=142

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.