Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Greenpeace: Este România pregătită să piardă un număr copleșitor de albine ?

Publicat: luni, 06 mai 2013

O majoritate clară a țărilor UE au sprijinit vineri, 3 mai, propunerea Comisiei Europene de a interzice temporar trei pesticide despre care s-a demonstrat științific că dăunează albinelor: imidaclopridul și clotianidinul, produse de compania Bayer, și tiametoxamul, produs de Syngenta. Reprezentanții României  au votat astăzi împotriva interzicerii celor trei pesticide neonicotinoide, punând în pericol albinele.

Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace, a declarat: „Votul de astăzi (vineri, n.r.) arată foarte clar că există un sprijin copleșitor la nivel științific, politic și public pentru interzicerea pesticidelor. Deși majoritatea țărilor au votat pentru interzicerea acestor substanțe, ușor pervertibila noastră țară se pare și-a facut un obicei din a vota împotriva bunului simț, împotriva mediului înconjurător, împotriva omului. Principala întrebare care reiese de aici e următoarea: este România pregătită să piardă un număr copleșitor de albine, la fel cum s-a întâmplat în Marea Britanie sau Franța? ”
Prezentăm comunicatul de presă al Greenpeace pe acest subiect:
„Cele trei pesticide sunt neonicotinoide, pesticide folosite la tratarea semințelor înainte de germinare. Acestea se adaugă în sol sau se pulverizează pe plante.
În rapoartele științifice publicate mai devreme în acest an, care au declanșat propunerea Comisiei, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a declarat că cele trei neonicotinoide expun albinele melifere la „riscuri ridicate, acute”, atunci când sunt folosite în anumite culturi. Cercetări științifice extensive au făcut legătura între doze mici de neonicotinoide cu daune neurologice și fiziologice asupra albinelor, cât și cu afectarea comportamentului de hrănire și a sistemului imunitar. Agenția Europeană de Mediu a lansat, de asemenea un raport care avertizează asupra consecințelor lipsei luării de măsuri în ceea ce privește aceste pesticide.

Ignorând dovezile științifice referitoare la toxicitatea acestor pesticide, companii precum Syngenta și Bayer au derulat o campanie masivă de lobby și relații publice în încercarea de a obține întârzierea interzicerii, potrivit Greenpeace. Și alte pesticide produse de Bayer, Syngenta și alte companii  reprezintă o gravă amenințare pentru albine și alte insecte polenizatoare. Un raport Greenpeace lansat recent, „Declinul albinelor”, a identificat șapte pesticide care afectează albinele, pesticide produse de Syngenta, Bayer, BASF și alte companii, patru dintre ele nefiind neonicotinoide. Greenpeace derulează o campanie pentru înlăturarea acestor pesticide de pe piață, ca un prim pas în îndepărtarea de agricultura de tip industrial în Europa.
Deja în țări precum Italia, Franța, Germania și Slovenia neonicotinoidele sunt parțial interzise, fără ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra producției agricole.

Matthias Wüthrich, coordonatorul campaniei Greenpeace în Europa pentru protejarea albinelor, a declarat:   „Declinul albinelor este unul din efectele cele mai vizibile și evidente ale unui model eșuat de agricultură industrială, care contaminează mediul și distruge cei mai inteligenți și naturali aliați ai fermierilor – polenizatorii. Cei care elaborează politicile la nivel european ar trebui să treacă de la finanțarea agriculturii intensive, chimice și să promoveze fermele ecologice.””

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5896

Publicat de la data mai 6 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

12 iulie 2020, 8:15
 

N
Soare
19°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 72%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 5:43
Apus: 20:59
Prognoza 13 iulie 2020
Zi
 

N
Parţial însorit cu furtună
22°C
Vânt: 7 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

N
Predominant senin
13°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-07-2020 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora 18:00; Zonele afectate : conform textului și hărții; Fenomene : instabilitate atmosferică; Mesaj : MESAJ 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 06:00 – 12 iulie, ora […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 11-07-2020 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 06:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : instabilitate atmosferică; Mesaj : MESAJ 2 INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 06:00Fenomene vizate: instabilitate atmosfericăZone afectate: conform […]

Loto

Horoscop

  • 309.998 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team