Greenpeace reclamă România la Comisia Europeană

Greenpeace a solicitat Comisiei Europene să demareze o anchetă în legătură cu fondurile provenite de la bugetul de stat, alocate ilegal pentru construirea a două reactoare nucleare în România şi două în Bulgaria.

Ambele ţări au încălcat Tratatul European şi regulile de concurenţă existente la nivelul Uniunii Europene. Prin deciziile luate în acest sens, guvernele ambelor ţări dăunează dezvoltării sectorului energiei regenerabile.

Guvernul României a decis anul trecut să aloce fonduri de la bugetul de stat pentru a garanta un credit de 220 milioane Euro pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Mai mult, a alocat 350 milioane Euro de la bugetul de stat pentru achiziţionarea de apă grea pentru noile reactoare şi 800 milioane Euro de la Fondul Naţional de Dezvoltare, pentru a mări capitalul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica SA, în scopul asigurării participării acesteia cu 51% în cadrul acestui acest proiect.

Crisanta Lungu, cordonator de campanii Greenpeace în domeniul energiei susţine că: “Mai ales în situaţii de criză economică banii proveniţi din taxele plătite de contribuabili trebuie cheltuiţi în cel mai eficient mod posibil. Industria energiei nucleare în România ridică multe probleme şi semne de întrebare, în timp ce eficienţa energetică şi investiţiile în energia regenerabilă pot crea multe locuri de muncă, siguranţă energetică şi acces mai rapid la servicii de furnizare a energiei.”

Guvernul României a luat decizia de a construi o nouă centrală nucleară în țară, locația fiind păstrată secretă.

În România există o singură centrală nucleară, la Cernavodă, care are 2 reactoare (Cernavodă 1 şi 2) şi este amplasată într-o zonă cu risc seismic. Guvernul României intenţionează să construiască încă 2 reactoare nucleare (Cernavodă 3 şi 4) şi o nouă centrală nucleară, a cărei locaţie nu a fost făcută publică. Greenpeace a obținut în instanță lista locațiilor posibile pentru amplasarea unei noi centrale nucleare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.