Greenpeace România “cumpără” Roșia Montană
Activiștii Greenpeace România au livrat vineri, 8 iunie a.c., Guvernului mai mulți “saci cu bani” în schimbul Roșiei Montane. Acțiunea vine după ce Guvernul a cerut suspendarea procedurii de includere a Roșiei Montane în UNESCO sub pretextul procesului cu Gabriel Resources, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului minier.
Mai mulți activiști ai Greenpeace România au protestat într-un mod inedit în fața Palatului Victoria, folosind butaforic saci inscripționați cu simbolul dolarului pentru a transmite Guvernului că Roșia Montană nu este de vânzare.
“Pentru actualul Guvern contează doar banii și nu interesele cetățenilor. Roșia Montană este despre oameni, nu despre bani. Recunoașterea valorii mondiale prin includerea în patrimoniul UNESCO este șansa de care comunitățile locale și România au nevoie pentru a avea un viitor. Cine a semnat pentru distrugerea Roșiei Montane să plătească și să răspundă.”, declară Ciprian Gălușcă, coordonator campanii Greenpeace România.
În urmă cu două zile, Guvernul a formulat o cerere către UNESCO pentru sistarea procedurii de includere a sitului Roșia Montană în patrimoniul mondial sub pretextul că România este în plin proces de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, care cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului minier. Această acțiune a Guvernului este una fără precedent diplomatic, cererea fiind formulată de Ministerul Culturii și trimisă Ambasadorului român la UNESCO prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
În ciuda protestelor masive din 2013 pentru protejarea sitului Roșia Montană, Guvernul a hotărât stoparea dosarului, fără consultare publică. Decizia privind includerea localității în lista UNESCO urmează să fie luată la finalul acestei luni, în cadrul întâlnirii Comitetului Patrimoniului Mondial, la Manama, în Bahraim.
Activiștii Greenpeace România anunță mai multe proteste ale societății civile, pentru a cere Guvernului susținerea procesului de recunoaștere a valorii mondiale a sitului Roșia Montană prin includerea în patrimoniul UNESCO.