Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Greenpeace România: Pădurile virgine au mai scăpat de un atac

Publicat: vineri, 18 mai 2018

Greenpeace România anunță o victorie pentru pădurile virgine: propunerea legislativă privitoare la serviciile comunitare de utilităţi publice a fost modificată astfel încât cele mai valoroase păduri ale României vor beneficia în continuare de teoretica protecție juridică.

Miercuri, 16 mai, Camera Deputaților a adoptat legea pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006, forma finală urmând să fie promulgată de către Președintele României.

Dacă inițial această propunere, sub pretextul extinderii, îmbunătățirii și renovării serviciilor de utilitate publică, permitea defrișări chiar și în pădurile virgine, forma votată de deputați în urma presiunilor exercitate de Greenpeace România și alte organizații de mediu, nu mai face referire la acestea.

România adăpostește cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene, protejate teoretic la nivel național, regional și european, însă sunt în continuare degradate, fie din necunoaștere, ori din lipsă de responsabilitate față de valoarea lor. În prezent, nu există un inventar oficial al acestora, termenul limită până la care Ministerul Apelor și Pădurilor și-a asumat identificarea pădurilor virgine potențiale din România expirând în urmă cu trei zile.

Anul trecut, în lipsa oricărei acțiuni din partea autorităților în acest sens, Greenpeace România a realizat o hartă a pădurilor virgine potențiale.

“Ne bucurăm să anunțăm un deznodământ fericit pentru episodul în care Parlamentul a intenționat să anuleze protecția pădurilor virgine și a celor mai importante ecosisteme din România – în forma finală a legii, primarii nu vor avea libertatea de a defrișa aceste păduri.
Din păcate, asta nu înseamnă că toate pădurile virgine din România se bucură de protecție: puțin peste 20.000 de hectare din totalul de peste 200.000 de hectare sunt acum recunoscute de Ministerul Apelor și Pădurilor ca fiind virgine sau cvasi-virgine, procesul de identificare al acestora fiind în întârziere de doi ani.
Prin această victorie, am câștigat, așadar, o protecție teoretică a unor păduri care sunt în continuare ținta tăierilor ilegale de lemn din România și a ignorantei autorităților.
Mulțumim tuturor celor care au răspuns apelului nostru de implicare: cetățenilor care au trimis peste 500.000 de email-uri parlamentarilor, cerându-le să nu vulnerabilizeze pădurile virgine, ONG-urilor de mediu partenere și tuturor specialiștilor din domeniu care și-au exprimat opiniile împotriva inițiativei parlamentare.”
, a declarat Ciprian Gălușcă, coordonator campanie păduri și biodiversitate Greenpeace România.

În 2018 au fost propuse aproape 300 de noi inițiative legislative și multe alte ordonanțe de urgență emise de Guvern. Greenpeace România reclamă calitatea procesului de elaborare a politicilor publice de mediu din cauza lipsei de transparență decizională.

 

 

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97749

Publicat de la data mai 18 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 decembrie 2019, 1:06
 

ENE
Ceaţă
7°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 5°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 16:36
Prognoza 15 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
11°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Predominant senin
1°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:20 si 15:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Reșița, Moldova Nouă, Oravița, Anina, Bozovici, Pojejena, Carașova, Berzasca, Prigor, Lupac, Sichevița, Răcășdia, Buchin, Grădinari, Sasca Montană, Dognecea, Doclin, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Târnova, Coronini, Forotic, Eftimie Murgu, Ticvaniu Mare, Ciclova […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 11:00 si 17:00 In zona : Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60...70 km/h
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.620 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team