Grozăvii din infernul numit Venezuela

Venezuela rămâne un studiu de caz pentru economiști și lideri mondiali cu privire la modul de a nu se conduce o țară. Patru mandate sub liderul Partidului Socialist Hugo Chavez au arătat că Venezuela se îndreaptă spre ruină economică și socială.

Ales în 2013, urmașul Nicolas Maduro a promis să continue politicile predecesorului său. Dar soluțiile lui Maduro au fost o rețetă pentru dezastru.

Lăsând la o parte calculele puterii, iată câteva elemente teribile din viața de fiecare zi a celor care în final suportă toate consecințele unei guvernări dezastruoase: cetățenii.

La nivel național, hiperinflația a scos din funcțiune aproape 11.000 de autobuze. Mulți muncitori disperați sunt forțați să călătorească cu camioane pentru animale.

Fiecare dintre aceste „Canise” – cunoscute și sub numele de cuști pentru câini  – transportă zeci de navetiști la muncă. „Am călărit pe mașini de gunoi, basculante și camioane fără acoperișuri”, explică un angajat al unui spital. Un bărbat rănit a fost dus la spitalul Dr. Jesus Maria Casal Ramos într-un camion de gunoi.

Leafă de doi dolari pe lună, jafuri, supraveghere în masă

Fondul Monetar Internațional plasează șomajul națiunii atât de bogate în petrol la 44%, peste nivelurile observate în Bosnia devastată de război în 1996. Pentru cei destul de norocoși să găsească de lucru, salariul minim a scăzut la doar doi dolari pe lună.

Mânați de această mizerie aproape inimaginabilă, unii rezidenți care locuiesc în mahalaua Petare, din capitala Caracas, scotocesc în canalizare pentru a găsi bibelouri sau mici bucăți de aur. Trecând prin deșeurile din fabrică, masele abătute găsesc cercei rupți, inele pierdute și verigi de colier.

Cei care au norocul să găsească un cercel rupt sunt salvați pentru o vreme – în 2019, un singur gram de aur putea aduce 20 de dolari. Aceleași ape de canal au fost utilizate atunci când o întrerupere de enegie electric de cinci zile a scos din funcțiune pompele de apă. Utilizarea de apă netratată a făcut să explodeze mortalitatea infantilă și infecțiile.

Infracțiunile sunt la cote incredibile în Venezuela. Răpiri, jafuri, crime, furturi de toate felurile, unele de-a dreptul uluitoare, se înregistrează oră de oră. S-a ajuns până acolo încât bande de tâlhari atacă femeile pe stradă pentru a le fura părul, care se poate vinde.

Hoții de păr – cunoscuți local ca „Piranhas”  – își înconjoară și copleșesc rapid prada, trag părul victimei într-o coadă de cal și folosesc foarfece pentru a-l tăia rapid – fiecare astfel de coamă poate aduce 800 de dolari, o adevărată avere. „Aceasta este o nebunie!”, susține, copleșit, Luis Navas, inspector de poliție în nord-vestul Venezuelei. Pe de altă parte, mulți escroci fură mâncare doar pentru a supraviețui.

Malnutriția este atât de frecventă în Venezuela, încât majoritatea oamenilor se culcă flămânzi. Muncitorii se prăbușesc din cauza deshidratării, iar școlarii anemici sunt adesea spitalizați.

Raționalizarea alimentelor, reducerile importurilor de bază, blocajele ajutorului și prăbușirea totală a producției de alimente au contribuit la ceea ce este acum o catastrofă națională.

Maduro a cedat rapid controlul distribuției de alimente armatei sale corupte – un cadou care avea ca scop oprirea unei potențiale lovituri de stat. Între timp, bărbații, femeile și copiii trebuie să lupte pentru orice mâncare pot obține, scotocind prin camioane de gunoi, coșuri de gunoi și depozite de deșeuri. Venezuelenii se referă la această sărăcie alimentară drept „dieta Maduro”.

Cercetătorii de la Universitatea Zulia din Maracaibo au descoperit dovezi că oamenii mănâncă orice produse sălbatice, de la ouă de flamingo la leșuri pe jumătate consumate de furnici uriașe, de pe terasamentele lacului Maracaibo.

Muncitorii din depozitul orașului au găsit rămășițe jupuite de pisici, câini, porumbei, măgari și cai. Câțiva copii fără adăpost au recunoscut că și-au petrecut zilele vânând șopârle, papagali, găini și melci.

În grădinile zoologice lucrătorii au fost obligați să-și măcelărească proprii porci, capre și rațe, pentru a hrăni alte animale înfometate. Păsările de pradă s-au atacat și s-au mâncat reciproc.

Cotele de alimente sunt stricte, cuplurile care încearcă să cumpere scutece trebuie să prezinte certificatul de naștere al copilului, sistemul de plăți guvernamental înregistrează istoricul achizițiilor fiecărui cumpărător și folosește aceste date pentru a restricționa vânzarea anumitor bunuri.

Tranzacțiile sunt finalizate utilizând un scaner de amprente, care creează o legătură biometrică între o persoană și istoricul cumpărăturilor sale.

Venezuela a introdus cardul patriei (Carnet de la Patria) în perioada premergătoare ciclului electoral din 2018. Dezvoltat de compania chineză de telecomunicații ZTE Corporation, cardul „smart ID” a fost conceput pentru a oferi venezuelenilor beneficii subvenționate de guvern, inclusiv asistență medicală și alimente mai ieftine.

Baza de date a Patriei stochează o mulțime de informații personale, inclusiv data de naștere a titularului cardului, adresa, venitul, istoricul medical, prezența pe rețelele sociale, afilierea politică a partidului și detaliile privind proprietatea animalelor de companie.

Cetățenii pot folosi, de asemenea, Cartea Patriei pentru a-și exprima votul la urna de vot. Au apărut deja rapoarte despre faptul că statul monitorizează modul în care votează fiecare persoană.

Sterilizarea femeilor, cadou de la Guvern

Fără opțiuni de control al nașterii, femeile venezuelene apelează la sterilizare și la avorturi ilegale la domiciliu. În 2018, un pachet cu 36 de prezervative costa 750 $.

Având în vedere că formele tradiționale de contracepție nu mai sunt viabile și perspectiva creșterii copiilor este o cheltuială terifiantă, femeile se îndreaptă către măsuri extreme.

Și statul le oferă o alternativă… sinistră: pionieratul „zilelor de sterilizare” gratuite pentru săraci. La primele ore ale dimineții, femeile din mahalale sunt transportate cu autobuzul în centrul orașului Caracas, pentru a fi sterilizate. Serviciul a fost inițial oferit doar femeilor sărace care au născut deja patru sau mai mulți copii.

Însă situația din Venezuela a crescut cererea, listele de așteptare crescând încontinuu. Inclusiv adolescentele fără copii au căutat această procedură de 30 de minute, care implică etanșarea trompelor uterine și este aproape imposibil de inversat.

Și avorturile la domiciliu sunt în creștere, iar faptul că națiunea este una profund catolică arată pe deplin grozăvia traiului în Venezuela, țară în care femeile riscă și închisoarea, și osânda veșnică, dar nu vor să aducă pe lume copii.

În Venezuela, nici măcar mormintele nu sunt în siguranță. Potrivit BBC News, sub acoperirea întunericului, vandalii se strecoară în cimitire și profanează mormintele.

Jefuitorii, care nu trebuie să se teamă de vreo pază, dezgropează sicrie și folosesc baroase pentru a sparge mausoleele din beton. Hoții caută bibelouri scumpe, pietre funerare din bronz, aur dentar și rămășițe.

Chiar și mormintele foștilor președinți, inclusiv Romulo Gallegos și Joaquin Castro, au fost jefuite. Oasele umane aduc de obicei cam 20 de dolari pe bucată pe piața neagră, craniile valorând câteva mii de dolari fiecare. Oasele sunt folosite în vrăjitorie, o practică tot mai populară printre cetățenii superstițioși, adesea săraci, ai țării, dar și pentru cei care nu-și permit ajutor medical specializat și apelează la vraci.

Peste toată această scenă macabră plutește imaginea unui președinte cel puțin straniu – Maduro are o admirație puternică pentru predecesorul său, Hugo Chavez, invocându-I deseori spiritual și afirmând că fostul lider îl binecuvântează pentru a câștiga bătăliile electorale și că îi transmite că „este fericit să vadă loialitatea poporului”…

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.