Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Grupurile politice: forța motrice a Parlamentului European

Publicat: joi, 09 ianuarie 2014

Dezbaterile, controversele și conflictele sunt forța vie a oricărui organism ales în mod democratic. Parlamentul European, care este compus din politicieni cu diferențe de opinie semnificative în unele cazuri, nu face excepție în această privință.

Pentru a putea îmbina această gamă variată de opinii și naționalități întru-un sistem funcțional, deputații în Parlamentul European au acționat întotdeauna prin intermediul „grupurilor politice” transnaționale constituite din membri din diferite țări, dar cu convingeri politice similare. Cooperarea îndeaproape cu deputații din alte țări, care împărtășesc în mare măsură convingerile lor politice este, pentru deputații în Parlamentul European, cea mai eficientă metodă de îndeplinire a obiectivelor lor la nivel european.
În prezent, în Parlamentul European există șapte grupuri politice, având un spectru politic variat și reprezentând peste 160 de partide naționale.
Grupurile joacă un rol extrem de important în activitatea Parlamentului, fiind actorii-cheie în ceea ce privește alcătuirea majorității de vot cu privire la legislație, buget și alte chestiuni. Grupurile stabilesc agenda parlamentară și joacă un rol decisiv în ceea ce privește alegerea Președintelui Parlamentului și a altor funcționari de rang înalt.
În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, membrii unui grup trebuie să împărtășească aceeași „afinitate politică” și trebuie să includă cel puțin 25 de membri din cel puțin o pătrime dintre statele membre (în prezent cel puțin șapte). Deputații neafiliați din Parlamentul European, care nu doresc sau care nu pot să adere la un grup, vor ocupa fotolii separate.
O cultură a compromisului… și un echilibru de putere
Niciodată în istoria Parlamentului un grup nu a deținut o majoritate absolută a membrilor. Așadar, pentru a adopta legislația UE și pentru a aproba bugetul, grupurile trebuie să formeze o majoritate viabilă prin intermediul negocierilor și al compromisului. Prin urmare, este esențial ca grupurile să facă compromisuri, deși gradul de influență al grupului este direct proporțional cu mărimea acestuia.
Disciplina de grup în cadrul Parlamentului European este mai puțin strictă decât în anumite parlamente naționale. În unele cazuri, membrii aceluiași grup votează în mod diferit (în funcție de criterii naționale sau regionale). Cu toate acestea, la fel ca în parlamentele naționale, opiniile politice contradictorii cele mai frecvente reflectă orientarea stânga-dreapta. În ziua alegerilor europene, alegătorii vor decide asupra echilibrului de putere dintre grupuri.
Majoritatea grupurilor din Parlamentul European sunt afiliate la un partid politic paneuropean și aceste partide politice trebuie să propună candidați pentru postul de președinte al Comisiei.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=21280

Publicat de la data ian. 9 2014. Categorii ALEGERI EUROPARLAMENTARE, POLITIC, POLITICĂ EXTERNĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 septembrie 2019, 15:17
 

N
Soare
21°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 23°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 34%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 3
Răsarit: 6:59
Apus: 19:19
Prognoza 20 septembrie 2019
Zi
 

NNE
Soare
20°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NE
Predominant senin
7°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 229.476 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team