Serviciu informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Guma de mestecat. Ce știm despre ea?

Publicat: marți, 21 august 2018

Obiceiul mestecării unor substanțe aromate nu este, cum am putea crede, o deprindere a timpurilor moderne, ci o tradiție care datează de pe vremea grecilor antici sau a populației maya. În acele vremuri, erau folosite rășina sau latexul provenite de la diferiți arbori precum și sortimente de iarbă, frunze sau semințe cu gust plăcut.

La începutul secolului al XIX-lea, indienii nativi de pe continentul nord american mestecau sevă de molid. Colonizatorii au împrumutat acest obicei de la băștinași și au început să prepare rășina în combinație cu ceară de albine. Aceasta presupune că era utilă la curățarea dinților și pentru a reîmprospăta respirația. Vechii greci mestecau un soi de gumă făcută din rășina unui copac numită ”astiche”, un copac care creștea în Turcia și Grecia, în timp ce vechii maya mestecau ”hicle” care nu era altceva decât seva de la copacul ”apodilla”. Indienii nord-americani mestecau rășina de la molid, iar locuitorii timpurii ai Americii mestecau ceara de albine.

Prima gumă de mestecat comercială a fost fabricată în 1848 de John B. Curtis și fratele său. Cei doi au botezat noul produs ”State of Maine Pure Spruce Gum” adică ”gumă de molid pură din statul Maine”. Ca în cazul oricărui produs nou, vânzările au fost mai lente la început până când oamenii au aflat de existența noii gume. La acea vreme, cu un penny se puteau cumpăra două bucățele de ”gumă de molid pură din statul Maine”. După ce afacerea lor a început să dea randament, cei doi frați au adăugat listei de produse și guma din parafină. Guma de molid începuse să piardă din popularitate parțial din cauza impurităților dificil de îndepărtat din materia brută.

Primul brevet pentru guma de mestecat a fost acordat, la 28 decembrie 1869, lui William Finley Semple, însă marea inovație a venit în 1869, când Thomas Adams a folosit ca ingredient principal chicle, secreția rășinoasă a arborelui Sapota Zapotilla, originar din America Centrală și de Sud. Adams a deschis drumul unei adevărate industrii a gumei de mestecat. Au urmat apoi guma de mestecat care face baloane, guma cu aromă de mentă și fructe, guma colorată.

În 1888, guma de mestecat a lui Adams, numită ”Tutti-Frutti”, a devenit cea mai bine vândută gumă de mestecat dintr-un tonomat, tonomatul fiind instalat într-o stație de metrou din New York. În 1914, a fost creată guma ”Wrigley Doublemint”.

În 1928, Walter Diemer a inventat guma roz de succes ”Dubble Bubble” (baloane duble), o gumă foarte elastică. Această gumă a fost roz din întâmplare, pentru ca asta era culoarea pe care a avut-o la îndemână firma ”Fleer Chewing Gum Company” la care lucra Walter Diemer.

Sursa: AGERPRES

Foto: Origins Of Everyday Things

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=102397

Publicat de la data aug. 21 2018. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 septembrie 2018, 3:47
 

N
Senin
14°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 14°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:05
Apus: 19:10
Prognoza 25 septembrie 2018
Zi
 

NNV
Parţial însorit
19°C
Vânt: 11 km/h NNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
Noapte
 

NNE
Senin
6°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 4
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Informare meteorologica
  Ziua/luna/anul : 23-09-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 23 septembrie, ora 23 – 26 septembrie, ora 08 Zonele afectate : conform textului Fenomene : intensificări ale vântului, răcire accentuată Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: intensificări ale vântului, răcire accentuată; Interval de valabilitate: 23 septembrie, ora 23 – […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-09-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 24 septembrie, orele 02 – 10 Zonele afectate : Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zona montană Fenomene : intensificări ale vântului Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN MESAJ 1 Fenomene vizate: intensificări ale vântului;Interval de valabilitate: 24 […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 23-09-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 3 Intervalul : 24 septembrie, orele 10 – 23 Zonele afectate : Oltenia, Moldova, Dobrogea, local Muntenia și Transilvania, precum și zona montană Fenomene : intensificări ale vântului Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂCOD GALBEN MESAJ 2 Fenomene vizate: intensificări ale vântului;Interval de […]

Loto

Horoscop

 • 132.027 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team