Guşă, despre Roşia Montană: S-au făcut mari speculaţii bursiere

Consultantul politic Cozmin Guşă atrage atenţia asupra speculaţiilor bursiere făcute cu acţiunile RMGC şi crede că votarea legii pentru proiectul de la Roşia Montană ar genera o „emoţie pozitivă” la bursă, printre miliardari, prieteni de-ai lui Ponta, „poate chiar el”, care ar exulta fără să le pese de implicaţiile asupra mediului.

„Asistăm acum la o mare cacialma. Cei care au lucrat în domeniu ştiu că între 1999 şi 2006, Minvest Deva a exploatat circa o jumătate de tonă de aur pe an, cantitate pentru care a şi fost luată licenţa de exploatare şi care este valabilă până în 2018. Pe marginea acestei licenţe s-au făcut marile speculaţii bursiere care l-au avut ca autor iniţial pe Frank Timiş şi apoi pe americanii evrei şi alte fonduri de investiţii şi poate interpuşi ai unor oameni politici din România, care văzând această mană cerească care este speculaţie la bursă pe seama aurului, beneficiind de ideea că Roşia Montană e cel mai mare depozit aurifer al Europei şi neuitându-se la datele licenţei care după ştiinţa mea înseamnă doar 500 de kg de aur pe an, au speculat la bursă, beneficiind de faptul că informaţia e secretă şi nu poate fi dezvăluită, o informaţie care ar fi avut relevanţă pentru bursă”, a spus Guşă, duminică, la Realitatea TV.

„Ce fac domnul Ponta şi colegii lui azi, încearcă în Parlament prin legea pe care o impun să meargă pe o licenţă în interiorul licenţei, pentru că modificând cantitatea, discutând şi despre argint, şi vorbim de o cantitate de 40 de ori mai mare, în momentul în care această lege ar fi votată în Parlamentul României vă daţi seama ce emoţie pozitivă ar genera la bursă, şi toţi acei miliardari plus cei care mai sunt acţionari la Roşia Montană, politicieni români prieteni de-ai lui Victor Ponta, poate chiar şi el, cum ar exulta şi ce câştiguri financiare ar genera fără să le pese de acest proces de cianurare”, a observat consultantul politic.

Cozmin Guşă a mai precizat că o problemă a exploatării este „prezenţa în exces a mercurului, lucru pe care Traian Băsescu l-a sugerat în urmă cu câteva săptămâni”. „Această prezenţă a mercurului înseamnă totodată modificarea licenţei şi aceste date se află într-un raport făcut de americani pentru RMGC, pe care RMGC nu îl pun la dispoziţia autorităţilor sau chiar la dispoziţia comisiei speciale, punându-i într-o postură delicată care se poate transforma într-o implicaţie penală”, a spus Guşă.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.