Guvernul a acceptat propunerile WWF privind combaterea tăierilor ilegale

În aceste zile, pe masa discuţiilor de la cel mai înalt nivel, se află mai multe propuneri referitoare la domeniul silvic: măsuri pentru asigurarea lemnului de foc pentru populație, măsuri de combatere și diminuare a tăierilor ilegale, adaptarea legislației pentru accesarea fondurilor europene. Toate acestea sunt propuse printr-un pachet legislativ ce-şi propune să modifice actele normative relevante pentru sectorul forestier[i].

WWF-România propune autorităților, în acest context oportun, o strategie integrată pentru combaterea eficientă a tăierilor ilegale, o problemă actuală ce afectează biodiversitatea și drepturile comunităților locale. Analiza detaliată a situației actuale a pădurilor din țara noastră este însoțită de obiective strategice clare, de măsuri și soluții concrete ce țin cont de legile țării noastre.  

Scopul declarat al acestui plan este combaterea în mod eficace a tăierilor ilegale, astfel încât acestea să nu mai amenințe uimitoarea moștenire a pădurilor naturale sau virgine, adevărate laboratoare ale faunei și florei din țara noastră. În egală măsură, stoparea recoltării ilegale de lemn va pune remedia problema comunitățile locale ce au fost private de drepturile lor de bază, de care s-au bucurat pana acum din strămoși. Astfel, mii de sate din Romania sunt strâns legate de pădure pentru asigurarea surselor de venit, a lemnului de foc sau de construcții, a hranei.   

Analizând situația actuală din România, experții noștri au identificat următoarele ca fiind principalele cauze ale recoltărilor ilegale de lemn:

 • Birocrația și reglementarea excesivă a gospodăririi pădurilor
 • Slaba productivitate și competitivitate a sectorului forestier
 • Lipsa cadastrului forestier
 • Retrocedările de păduri
 • Lipsa compensațiilor pentru proprietarii de păduri

Furturile de lemn pot să fie diminuate si chiar stopate

Principalele obiective ale strategiei sunt urmatoarele:

 1. Întărirea capacităţii și transparenței instituţionale privind gestionarea pădurilor și creșterea competitivității sectorului forestier;
 2. Eficientizarea sistemelor legale pentru trasabilitatea masei lemnoase (Wood tracking/SUMAL);
 3. Asigurarea necesităților de bază și susținerea dezvoltării durabile a comunităților locale (ex. lemn de foc pentru uz casnic, lemn construcții rurale; valorificarea superioară a masei lemnoase și mentinerea / crearea de noi locuri de muncă prin prelucrarea locală a masei lemnoase);
 4. Promovarea sistemelor de verificare independente credibile (precum certificarea FSC) ca instrumente şi consecinţe ale unui management forestier responsabil;

Măsuri necesare
Tăierile ilegale pot sa fie combatute prin aceste acțiuni clare:

 • Restructurarea și eficientizarea sistemelor de administrare a pădurilor/serviciilor silvice.
 • Îmbunătațirea sistemelor de trasabilitate a lemnului: simplitate – eficientă – transparență
 • Adresarea cauzelor sociale privind  incidența tăierilor ilegale.
 • Dezvoltarea unei platforme independentă prin care se asigură creşterea gradului de transparenţă şi implicarea adecvată a factorilor interesaţi/afectati pentru gestionarea durabilă a pădurilor proprietate publică.

Lista completă de soluții, detalierea cadrul legal și importanța fiecărei măsuri de mai sus este disponibilă în documentul atașat.

Prezenta strategie a fost consultată și de către alte ONG-uri de mediu din țara noastră iar apoi transmisă către Ministerul Apelor și Pădurilor (vezi document). Această abordare integrată tinde să aducă o noua optică asupra eforturilor de până acum dirijate spre combaterea tăierilor ilegale – tocmai prin faptul că nu doar reacționează la unele din problemele cauzate de legislația și starea de fapt din România ci analizează, expune și aduce soluții clare, detaliate, care trebuie luate ca un întreg. Doar prin implementarea unui asemenea set de măsuri, autoritățile, sectorul privat, sectorul public și alți factori interesați pot să diminueze tăierile ilegale de arbori și să îmbunătățească, în egală măsură, administrarea sustenabilă a pădurilor.


[i] (Codul silvic, H.G. nr. 1004/2016, Legea contravenţiilor silvice, Regulamentul de pază, H.G.  pentru ajutor de stat pentru paza pădurilorStrategia pentru Silvicultură)

Sursa: WWF România

Foto: WWF-Romania/Calin Ardelean

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.