Guvernul britanic acceptă oficializarea datei Brexit – 29 martie 2019

Guvernul Regatului Unit a anunțat joi că va preciza data retragerii din Uniunea Europeană în legislația intrată deja în procedura parlamentară, informează Reuters. Data propusă este 29 martie 2019, ora 23.00 GMT și rezultă automat din perioada de negociere începută la 29 martie anul acesta, dar nu fusese menționată explicit în proiectul de lege.

„Am ascultat membri ai publicului și ai parlamentului și am făcut această modificare pentru a elimina orice confuzie sau preocupare privind sensul ‘zilei ieșirii’ (din UE)”, a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis. „Acest pas important demonstrează abordarea noastră pragmatică a acestei legislații vitale”, a adăugat el.

Reuters dezvăluie însă că autorul Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona urmează să contrazică ideea că ieșirea Regatului Unit din UE este inevitabilă. John Kerr, ambasadorul britanic la Uniunea Europeană din 1990 până în 1995, urmează să țină vineri un discurs la Londra în care va afirma că „în timp ce discuțiile despre divorț continuă, părțile mai sunt căsătorite. Reconcilierea mai este posibilă”. După părerea lui Kerr, care a contribuit la redactarea articolului invocat pentru Brexit, premierul Theresa May trebuie să înceteze cu inducerea în eroare a alegătorilor și să recunoască adevărul că Regatul Unit poate abandona unilateral negocierile. „Încă mai avem toate drepturile unui stat membru, inclusiv dreptul de a ne răzgândi”, citează Reuters din fragmentele de discurs date publicității joi de biroul lui Kerr.

 

CITEȘTE ȘI:

Brexit: Theresa May declară că „nu va tolera” tentative de obstrucționare parlamentară

UE vrea ca Irlanda de Nord să rămână în Uniunea vamală după Brexit

Brexit-ul ar fi o pierdere politică și economică pentru UE, estimează secretarul de stat ungar Szabolcs Takacs

După a șasea rundă de negociere a Brexitului, UE cere Londrei să dea în 2 săptămâni răspunsuri care să aducă progrese

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.