Guvernul cere BNR să desfiinţeze ROBOR

Guvernul cere BNR să desfiinţeze ROBOR

Guvernul cere Băncii Naţionale a României (BNR) să elimine practic deja celebra taxă “pe lăcomie” impusă băncilor, a după ce Cabinetul Dăncilă a insistat cu privire la promulgarea acesteia, în ciuda avertismentelor venite din partea investitorilor.

 

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, crede că taxa ar putea să devină inofensivă dacă BNR schimbă formula de calcul a dobânzii ROBOR, sau dacă elimină complet această rată de referinţă.

 

“Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modalităţii în care ROBOR este calculat, sau chiar să vedem sfârşitul acestei dobânzi. O decizie va fi luată de către BNR, care poate modifica regulamentele interne cu privire la ratele de dobândă fără a fi necesară o aprobare din partea Parlamentului”, a declarat Vâlcov.

 

BNR şi Ministerul Finanţelor discută în prezent cu privire la posibile soluţii pentru a reduce presiunea pe care noua taxă o pune asupra băncilor, banca centrală sugerând eliminarea legăturii dintre taxa şi evoluţia ROBOR. Vâlcov a sugerat că BNR, băncile şi Guvernul ar putea găsi o metodă pentru a împinge ROBOR sub 2%, nivel la care taxa “pe lăcomie” este zero.

 

Consilierul a mai adăugat că obiectivul Guvernului este acela de a reduce costurile de împrumut pentru românii obişnuiţi.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.