Guvernul din Muntenegru, acționat în instanță pentru stațiunea de lux Sveti Stefan

Ministrul pentru Dezvoltare Economică al Muntenegrului, Jakov Milatovic, a declarat că nu are informații despre procesul intentat Guvernului țării în fața Curții de Arbitraj Internațional din Londra în legătură cu stațiunea de lux Sveti Stefan.

Chit că mass-media au raportat că Adriatic Properties a lansat proceduri de arbitraj la Curtea din Londra, solicitând o despăgubire de 100 de milioane de euro din partea Muntenegrului pentru încălcarea presupusă a unui contract asupra stațiunii de lux.

Am văzut articole despre un proces, dar până acum guvernul muntenegrean nu a fost informat despre posibilul proces de arbitraj și nici Ministerul Dezvoltării Economice. care se ocupă de sectorul turismului ”, a declarat Milatovic, preset de jurnaliști.

Locatarii pe termen lung ai complexului Sveti Stefan, Adriatic Properties, care deține Aman Resorts, au operat stațiunea din apropierea orașului de coastă Budva în baza unui contract de închiriere cu guvernul muntenegrean. Statul deține 58,6% din acțiunile stațiunii.

În 2007, guvernul, condus atunci de Partidul Democrat al Socialiștilor, DPS, a acordat un contract de închiriere pe 30 de ani a stațiunii unei companii de turism din Singapore Aman Resorts, considerându-l primul parteneriat public-privat din sectorul turistic al țării. .

Grupul Restis, din Grecia, a preluat Aman Resorts în 2009. În 2015, guvernul a extins contractul de închiriere până în 2049 și a redus prețul închirierii cu 30%.

În timp ce președintele muntenegrean Milo Djukanovic și DPS-ul său în opoziție au acuzat actualul guvern de expulzarea investitorilor străini, Ministerul Dezvoltării Economice a declarat că Adriatic Properties și Aman Resorts au folosit ani de zile ilegal zonele publice din jurul stațiunilor, ca activ privat.

Iată o încurcătură care seamănă izbitor cu cedările în concesiune care în România i-au îmbăgțit pe atât de mulți șipentru care, firește, nimeni nu răspunde, așa cum nu i-a întrebat nimeni de sănătate pe trecuții guvernanți din Muntenegru, cei cu concesionările care, dintr-o dată nu mai sunt în regulă…

Cu atât mai mult cu cât, pe deasupra, recent, descendenții ultimului rege iugoslav, Petar al II-lea, au cerut noului guvern muntenegrean să le restituie bunurile despre care pretind că aparțin familiei lor, inclusiv stațiunea Sveti Stefan, prinsă strașnic în amintita mlaștină de interese.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.