Guvernul şi-a angajat răspunderea pe programul de guvernare

Guvernul condus de premierul Victor Ponta şi-a angajat, marţi, în Parlament, răspunderea pe programul politic. Principalele măsuri financiar-fiscale prevăzute în programul politic sunt revenirea TVA la nivelul de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale și impozitul diferențiat pe venitul salarial.

CITEȘTE PROGRAMUL DE GUVERNARE

  Victor Ponta, la ieşirea din Parlament:

– Este programul cu care am obţinut peste 60 % din voturi. Cred că dacă suntem serioşi când vorbim de lucruri serioase este bine

– Moţiunea de cenzură este un exerciţiu democratic. Nu pot să spun că îmi doresc o moţiune. Dacă critici un program pe care l-ai susţinut cred că ai de pierdut.

– Trebuie să-i încurajezi pe cei care au puterea de dialog şi să-i descurajezi pe cei care sunt extremişti.

Călin Popescu Tăriceanu:  În termen de 3 zile se poate depune moţiune de cenzură.

 

Alocuțiunea primului-ministru Victor Ponta

Victor Ponta: Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, mă aflu în faţa dvs. în urma votului pe care dvs. l-aţi acordat, în urmă cu o săptămână, pentru noua compoziţie a guvernului. Vă mulţumesc pentru acel vot de încredere.

De asemenea, sâmbătă, Curtea Constituţională a stabilit încadrarea în prevederile constituţionale a procedurilor parlamentare desfăşurate săptămâna trecută. Am considerat că este necesar şi util ca în faţa dvs., reprezentanţii aleşi ai poporului român, cei în faţă căruia Parlamentul răspunde în mod direct, să prezentăm priorităţile pentru perioada de guvernare până în anul 2016. Este un act de control al Parlamentului la adresa Guvernului şi îmi doresc ca, aşa cum am făcut şi în ultimii doi ani, Parlamentul să-şi exercite acest drept şi să acorde încrederea sau, sigur, să retragă încrederea unui guvern în funcţie de priorităţile sale. Prin acest program pe care l-am prezentat dvs., confirmăm măsurile realiste, pragmatice de guvernare, măsuri care trebuie să aibă nu doar o tentă ideologică, de centru-stânga, de centru-dreapta, ci mai ales o tentă foarte clară de pragmatism, de sustenabilitate şi de a răspunde în mod real aşteptărilor populaţiei care a votat în anul 2012.

După doi ani de stabilitate guvernamentală, România a obţinut în 2013 cea mai mare creştere economică de după perioada guvernului Călin Popescu-Tăriceanu, cea mai mică inflaţie de după 1989, venituri mai mari, subvenţii mărite pentru agricultură, creşterea veniturilor pentru pensionari, bugetari, creşterea absorbţiei fondurilor structurale de la un procent de 7% la peste 35%, şi toate aceste elemente trebuie continuate în perioada imediat următoare, pentru a da cu adevărat roade pe termen mediu şi lung. Am vrut în mod special – pentru că există de fiecare dată, aşa cum e normal într-o societatea democratică, dezbateri şi informaţii în zona publică – să reafirmăm faptul că acest guvern va respecta principiile care au stat la baza bugetului pe care dvs., Parlamentul României, l-aţi votat în luna decembrie a anului trecut. Cota unică de 16% rămâne în vigoare, iar ca priorităţi:  reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit. Mai sunt însă şi alte lucruri pe care trebuie să le avem ca priorităţi în perioada următoare. Evident că principalele linii de dezvoltare şi de acţiune guvernamentală au fost prezentate înainte de alegerile din 2012 ca program de guvernare pe diverse domenii şi sectoare de activitate al Uniunii Social Liberale.

Acest guvern îşi propune, dincolo de acele măsuri care au fost deja îndeplinite, să continue aceste politici şi în 2016 să răspundă în faţa cetăţenilor pentru gradul în care a reuşit să realizeze toate măsurile propuse în anul 2012. Este extrem de important ca în perioada următoare, prin măsuri de creştere economică, de dezvoltare a sectoarelor principale, de combatere a evaziunii fiscale, principalele obiective de reducere …de fapt, de revenire a TVA la nivelul pe care România l-a avut înainte ca guvernul Boc să adopte acea măsură absolut antieconomică şi antisocială de creşteri de la 19% la 24%. Avem nevoie ca toate aceste realizări economice să se simtă în buzunarul fiecăruia dintre români – vorbesc de pensionari, bugetari -, dar şi al companiilor private.

Deşi a fost iniţial văzută ca o simplă formalitate, această angajare a răspunderii guvernului pe un program care să completeze, să updateze programul de guvernare aprobat de dvs. în 2012, cred că este o şansă reală de a prezenta din nou publicului larg şi dvs., Parlamentului României, principalele obiective pe care guvernul le are până în 2016 şi a reafirma principiile pe baza cărora am câştigat alegerile şi am fost învestiţi cu încrederea electoratului.

Vreau, în această scurtă prezentare, să fac însă şi un apel special legat de anul 2014. Este un an cu două rânduri de alegeri: alegerile pentru Parlamentul European – la care, evident, toate grupurile prezente în Parlament vor avea candidaţi – şi alegerile pentru funcţia de preşedinte al României, la care nu vom candida cu toţii, ci doar unii dintre noi. Este însă extrem de important – şi fac un apel şi cer sprijinul Parlamentului României – ca în 2014 să nu facem greşeala pe care am făcut-o cu toţii în 2009, precedentul an electoral pentru alegerile prezidenţiale:  să mărim nivelul de aşteptare al populaţiei, să purtăm o adevărată cursă cine promite mai mult şi să ne pregătim, practic, pentru un dezastru aşa cum a fost cel din 2010. Este în mod sigur un apel dificil de respectat, dar cred şi îmi doresc ca acest guvern să rămână în funcţie şi după alegerile prezidenţiale, ceea ce înseamnă că responsabilitatea guvernării ţării trebuie să fie foarte mare, şi greşeala fatală pe care a făcut-o guvernul în 2009-2010 de a licita, de a promite, de a angaja lucruri care după aceea au venit foarte rapid în 2010 la plată vreau să nu o facem din nou, să învăţăm din ceea ce a fost rău în 2009-2010 şi, cu sprijinul Parlamentului României, acest guvern să îndeplinească toate sarcinile pentru care dvs. i-aţi acordat încrederea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.