Guvernul Tudose crește Robor-ul, nu Banca Naţională!

O problemă cu care se confruntă România anului 2017 se referă la analfabetismul economic și financiar, care se manifestă tot mai acut chiar la vârful guvernării PSD-ALDE.
După ce tot ne-a explicat că nu va creşte preţul carburanţilor la pompă, pentru că «perioada de romantism când companiile făceau ce voiau pe aici s-a cam închis», premierul Tudose recidivează şi îl apostrofează pe guvernatorul BNR. Acesta este făcut vinovat pentru creşterea indicelui Robor, care determină valoarea ratelor plătite de românii cu credite. «Ăsta era rolul BNR – să nu lase să crească», a glăsuit domnul Tudose.

Suntem în Parlamentul României, iar mulţi dintre noi avem cunoştinţe de economie. Dar nu trebuie să fii profesor pentru a înţelege că domnul Tudose lansează afirmaţii care trădează o profundă necunoaştere a sistemului financiar-bancar. Să îl informăm că Robor-ul este un indice rezultat din media nivelului dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. Ce ar trebui să facă domnul Isărescu? Să naţionalizeze băncile străine? Să le facă un mercurial de dobânzi şi comisioane?

Nu, domnule Tudose, Robor a crescut din cauza măsurilor guvernului pe care îl conduceţi! Toate companiile de stat au fost silite să plătească bugetului de stat dividende la jumătatea anului, pentru că nu aveţi cu ce acoperi salariile şi pensiile. Acei bani nu sunt ţinuţi în biroul directorului de companie, într-un seif sau în dulap, ci provin din piaţă, au fost traşi de la bănci, care rămân, astfel, fără lichidităţi şi cresc dobânzile. E vorba doar de cerere şi ofertă.

Zilnic, Ministerul Finanţelor se împrumută de la aceleaşi bănci comerciale pe care dumneavoastră, domnule Tudose, le asemănaţi cu tâlharul Terente. Dar fără banii lor nu aţi avea cu ce plăti nici apa minerală de pe masa de şedinţe a guvernului! Aţi mărit salariile fără a avea din ce să le susţineți, aţi introdus supraacciza la carburanţi. Toate acestea se traduc în inflaţie. Dacă inflaţia creşte, creşte şi Robor-ul. Un lucru pe care l-aţi fi putut afla întrebând orice student de la Economie, dacă pe sutele de consilieri personali şi din ministere nu îi întreabă nimeni nimic!

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA
Deputat PNL

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.