Guvernul vrea măsuri de descurajare a „nemuncii”

Guvernul ar urma să facă noi modificări la codurile fiscal și de procedură fiscală pentru firme și să ia măsuri de descurajare a „nemuncii”, inclusiv la nivelul unor ajutoare sociale, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

O primă modificare pe care Guvernul o plănuiește pentru perioada imediat următoare ar urma să ajute firmele mai mici, cu cifre de afacer sub 100 de milioane de lei, în procedurile vamale.

„Sunt modificări care trebuie obligatoriu făcute. De exemplu, este o aberație, în vamă, firmele sub 100 de milioane de lei sunt obligate să plătească TVA în vamă, iar cele peste 100 de milioane când valorifică ceea ce aduc. Aceasta este o piedică pentru companiile noastre în special, că ele sunt sub acest plafon. Nu știu cine a propus asta, dar trebuie schimbată imediat. Nu poți să stai 1 an, când știi că este un blocaj pentru companii cu mai mică putere finaniară” – a spus Teodorovici.

În schimb, el a precizat că o modificare mai amplă, generală a codurilor fiscale ar urma să fie efectuată la finalul anului 2018.

„Pe codurile fiscal și de procedură fiscală au fost foarte multe modificări în ultimii ani și am avut și noi câteva în acest an, dar modificări care se justificau pentru a schimba anumite lucruri în sensul în care economia îl dorește. Am spus că bine ar fi să ne oprim cu aceste modificări, să stăm până la finalul primului semestru, să facem o analiză a Codurilor și să luăm articol, cu articol, să propunem modificări acolo unde se justifică, să lăsam în dezbatere publică în iulie, august, septembrie, octombrie, iar la finalul anului să avem ultima modificare a codurilor, ca de la 1 ianuarie 2019 să-l lăsăm deoparte ca oamenii să-l înțeleagă, să-l accepte, să-l aplice și să oprim această lipsă de coerență” – a explicat ministrul Finanțelor.

Alte măsuri pentru business despre care a vorbit Teodorovici:

  • Cele două termene pentru introducerea obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic se poate respecta și nu vom renunța la aceste termene: 1 iunie pentru marii și mijlociii contribabili și 1 august pentru cei mici. 3 luni o să acordăm o perioadă de grație, prin apliareea legii prevenirii pe această zonă, timp în care un element de luat în calcul când facem analiza de risc la ANAF va fi și absența casei de marcat legată la centrală. Cu alte cuvinte, vom merge în zonele în care nu vor fi case de marcat electronice, dar vom respecta legislația.

  • O politică schimbată în zona pieței muncii trebuie aplicată, chiar dacă ar putea părea mai dură. Dar România trebuie să înceteze încurajarea nemuncii în primul rând și asta cred că este și apanajul unui partid de stânga. Nu este corect față de cei care lucrează și își țin familiile cu efort substanțial, deci o schimbare e obligatorie în zona de șomaj, de asistență socială și nu numai.

  • La nivelul Guvernului a fost adoptat un memorandum care spune următorul lucru: la orice ofertă de achiziție publică, atunci când există în România un produs sau serviciu făcut de o companie românească, orice autoritate contractantă este obligată să aibă pe masă și acea ofertă. Nu oblig s-o ia pe aceea, dar să aibă pe masă și acea ofertă trebuie să o oblig, pentru că aveam situații în care companii românești – și am dat exemplul Tarom, care la Ministerul Finațelor, din 2016 până acum, la vreo 500 de proceduri de achiziție publică a venit de doar 2 ori. Și atunci cum să câștigi dacă nu te prezinți?

Sursa: StartupCafe by HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.