Guvernul vrea să relanseze Canalul Siret — Bărăgan

Guvernul României are o strategie de reconstrucție a încrederii investitorilor străini și se dorește, astfel, să se dea un nou impuls investițiilor străine directe cu valoare adăugată, a susţinut, marți, Dan Șova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, la Forumul Economic și Comercial China-Europa Centrală și de Est.

‘Guvernul României are o strategie consistentă de reconstrucție a încrederii investitorilor în România. Dorim să dăm un nou impuls investițiilor străine directe cu valoare adăugată, care să contribuie la crearea și menținerea locurilor de muncă și o bunăstare regională. Investițiile străine nu sunt și nu trebuie să fie un scop în sine. Ceea ce țintim este creșterea competitivității, iar acest lucru se face prin folosirea eficientă a resurselor disponibile, combinate cu utilizarea tehnologiilor de ultimă generație. Vrem ca România să devină un hub tehnologic și industrial în Europa Centrală și de Est și subliniez aici potențialul domeniului auto. Renault și Ford au ales România ca țară de producție. Automobile complet utilate sau componente auto produse la cele mai înalte standarde de calitate sunt fabricate în România. (…) Consider că nu mai e niciun secret pentru nimeni că România deține unul dintre cele bune capitaluri de lucru în industria IT&C. Aici au venit HP, Oracle, Microsoft, IBM, companii care au deschis și centre de cercetare. Vorbim aici și despre Huwaei, care vrea să investească într-un centru de dezvoltare în România peste 100 milioane de euro, până în anul 2018. România a demarat procedurile pentru realizarea de obiective majore de investiții strategice în domenii-cheie, precum energia și agricultura. Amintesc doar de noile reactoare nucleare de la Centrala Nucleară de la Cernavodă sau de hidrocentrala de la Tarnița, pentru care companii importante din China și-au manifestat interesul. Iar dacă vorbim de proiecte energetice, dați-mi voie să felicit China pentru angajamentul de investiții de aproape un miliard de euro pentru realizarea unui proiect energetic de 500 Mw la Rovinari’, a spus Șova.

Referitor la proiecte, Şova a spus:’În ceea ce privește agricultura, Guvernul vrea să relanseze Canalul Siret — Bărăgan, care va deveni cel mai important proiect de infrastructură în agricultura României din ultimii 20 de ani, cu o investiție estimată la 3,5 miliarde de euro, dacă ținem cont de evaluarea făcută în urmă cu 10 ani. În acest moment, studiul de fezabilitate al acestui proiect este în elaborare. Schemele de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă au dat rezultate. Urmează schema de minimis pentru IMM. Vom încuraja crearea parcurilor tehnologice și industriale și construirea unor huburi de afaceri, concomitent cu consolidarea a numai puțin de 42 de clustere de sistem. Există, deci, condiții macro-economice favorabile în România, cu o creștere economică de 2,7% în primele trei trimestre ale acestui an, cea mai puternică din Uniunea Europeană. Apoi, o consolidare bugetară bună, o inflație scăzută și un curs de schimb stabil. În România, creșterea economică este susținută de următorii piloni principali: industria și energia. În ultimele 18 luni, rata de absorbție a fondurilor europene a crescut de la 7% la peste 25%’.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.