Habitate protejate de pe Tisa, măcelărite cu bani europeni

O parte din zăvoiul amplasat în Situl Natura 2000 Tisa Superioară (SCI și SPA) a fost afectat semnificativ de un proiect de îndiguire și consolidare a malurilor râurilor, câștigat de un consorțiu din care face parte și o firmă cercetată pentru ”practici corupte”. Proiectul a fost comandat de Apele Române și finanțat cu aproximativ 14,5 milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”. Ironia sorții vrea ca siturile Natura 2000 să fie acea categorie de arii protejate care adăposteșc fix speciile și habitatele considerate prioritare la nivel european. Asta înseamnă că banii Uniunii Europene au fost folosiți ca să măcelărească habitate protejate de Europa.

Vezi aici un scurt film despre drama râului Tisa:

Primul care a tras un semnal de alarmă asupra distrugerilor provocate mediului de proiectul “Îndiguire şi consolidare de mal pe râul Tisa în zona BF 254÷319”, a fost biologul maramureșean Peter Lengyel, în 2015. Presa nu a preluat nimic din spusele sale, cu excepția unui minuscul portal local. În prezent există mai multe voci avizate care au constatat că impactul asupra mediului este de netăgăduit și totuși ”nu există” nici un responsabili pentru distrugerea din aria protejată.

Autoritățile știu din 2015 de o parte a problemei

Comisariatul Județean Maramureș al Gărzii de Mediu, urmare a unui control efectuat în 2015 la șantierul de ”consolidare și îndiguire” a malurilor Tisei, a constatat o serie de ilegalități, dintre care unele au dus la ”degradarea suplimentară a unor suprafețe de habitat din Situl Natura 2000…care nu este permisă” de către firmele alese să execute lucrările comandate de Apele Române (DOC 1 și DOC 2 atașate). Controlul s-a lăsat doar cu o banală amendă de 60.000 lei (aprox. 13.500 euro).

Specialiști în mediu consultați de România Curată susțin că la respectivul șantier de îndiguire și consolidare a malurilor Tisei, pe de o parte s-au distrus în mod ”inutil” părți de zăvoi și din lunca inundabilă, care constituiau habitate pentru specii protejate la nivel european, precum și prin consolidările de mal, care pe alocuri sunt mai înalte decât nivelul luncii inundabile, diminuând frecvența de inundare a luncii, adică de alimentare cu apă și nutrienți, factorii cheie care ”țin în viață” lunca.

Distrugerile ar fi putut fi evitate dacă Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș, cea care are rolul de ”supervizor” al documentației și care avea drept de ”veto”, ca reprezentant al autorității de mediu a statului român ar fi fost atentă la documentația pe care o avizează. Însă APM MM a considerat că proiectul distructiv pentru Tisa nu are un impact negativ semnificativ asupra mediului. Cităm: ”Proiectul NU va urma să implice una din următoarele acțiuni (îndiguire, desecare, etc), care să creeze schimbări în zonă ca rezultat al naturii, mărimii, formei sau scopului noii investiții.

Patru cercetători care au studiat situl Natura 2000 Tisa Superioară, spun același lucru

Răzvan Bătinaș, manager de proiect al ”Studiului integrat privind contribuţia ecosistemelor din ariile protejate Natura 2000: Pricop-Huta-Certeze şi Tisa Superioară la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale (SIENPHCTS)”, derulat prin intermediul MMAP în intervalul 2015-2017, vorbește în prezentarea video de la final de proiect, despre impactul negativ indus de îndiguirile Apelor Române asupra sitului Natura 2000: ”Am regăsit la nivelul sitului recent o serie de amenajări la nivelul albiei, care au presupus printre altele crearea unui dig de protecție a localităților, în contextual derulării unor fenomene extreme din punct de vedere hidrologic, dig care poate să ridice anumite obstacole în ceea ce privește biodiversitatea și conservarea unor specii. Considerăm că acest aspect ar putea să fie vulnerabil pentru o serie de specii, în special pentru castori, care au fost semnalați în zonă și localnicii ne-au transmis că prezența lor nu mai este la fel de densă, așa cum se petrecea în trecut”.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, biologul Alexandru Lapoși, declara: ”Dacă într-o pădure stratul ierbos de multe ori lipsește, în zăvoi de la stratul ierbos, la cel al tufișurilor, la copacii bătrâni, coronamentul, toate etajele sunt bine dezvoltate și de aici este marea atracție pe care o reprezintă pentru toate tipurile de specii care locuiesc în mod normal în habitatele de pădure. În multe locuri zăvoiul Tisei este singurul brâu de vegetație cu copaci, cu arbori, într-o zonă întinsă de culture agricole și de localități. De aceea concentrează un număr foarte mare de specii, atât în perioada de cuibărit cât și în perioada de migrație, când sunt folosite zăvoaiele ca coridoare de trecere… Valea Tisei este atestată ca unul dintre principalele culoare de migrație a speciilor acvatice în această parte a țării. De aici și observațiile valoroase din literatura de specialitate, specii rare care pot fi văzute în perioada de migrație sau în perioada iernii. Din păcate, ca peste tot în sit, există o uriașă presiune antropică, care se caracterizează uneori prin intervenții destul de brutale, cele mai importante și cele mai dăunătoare ar fi întreruperi pe lungimi însemnate în zăvoi, consolidări de maluri care s-au făcut cu distrugerea complete a vegetației. Asta reprezintă o problemă nu numai pentru păsări, ci și pentru mamifere și pentru amfibieni și reptile, care se adăpostesc în vegetația malurilor…

Pornind de la afirmațiile grave făcute în respectiva filmare, România Curată a luat legătura cu trei dintre membrii echipei de proiect care a ”bătut la picior” malurile Tisei în cursul anului 2016, în cadrul proiectului finanțat prin EEA Grants, rugându-i să explice ce efecte au constatat că au fost produse în aria protejată de șantierul Apelor Române. De asemenea, am cerut și opiniile biologului sitului Natura 2000 Tisa Superioară și ale prof. dr. Monica Marian, de la Universitatea de Nord Baia Mare, care face parte din colectivul științific al Asociației Heidenroslein, custodele sitului.

integral pe site-ul România Curată

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.