Hai pe Valea Prahovei de Ziua Limbii Române!

Dacă nu ţi-ai făcut deja program pentru sfârşitul de săptămână atunci acum este momentul să ţi-l programezi pentru… Valea Prahovei, de exemplu.

În zilele de 30 şi 31 august în staţiunile Sinaia şi Buşteni, vei avea parte de un program cultural inedit organizat autorităţile locale cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române.

        Debutul manifestărilor va avea loc în după-amiaza zilei de 30 august, orele 17.00  în parcul cazinoului din Sinaia, unde vei putea asista la un concert susţinut de Fanfara Consiliului Judeţean Prahova.   Muzica va fi urmată de o Gală a Festivalului Internaţional al Ecranizărilor la care participă diferite personalităţi ale filmului românesc. Seara se încheie cu vizionarea peliculei ,,Un bulgăre de humă” , ecranizare după opera unuia dintre cei mai reprezentativi scriitori români – Ion Creangă.

      În  31 august ceremoniile de celebrare a zilei limbii române se mută pe Platoul Bucegilor, unde:

–    vei putea urmări prin internet şi alte manifestări prilejuite de Ziua Limbii Române ale românilor din ţară sau străinătate;
–      vei putea participa la spectacolul muzical oferit de formaţiile care se vor afla la Sfinx;
–      vei putea afla premiile concursurilor literare

       Finalul programului este marcat de ecranizarea ,,Tănase Scatiul” realizată după un alt scriitor român cunoscut – Duiliu Zamfirescu şi regizat de Dan Piţa .

P.S.:

* 31 august a fost sărbătorită pentru prima datăca Zi a Limbii Române  în 1990, în Republica Moldova şi este o consecinţă a intenselor dezbateri avute cu oponenţii din Sovietul Suprem, în urma cărora deputaţii românofoni au reuşit să impună limba română ca limba de stat şi adoptarea alfabetului latin.

** evenimentul a mai fost celebrat în România prin diverse manifestări culturale şi înainte de 2013,  dar 2013 este cu atât mai special cu cât este primul an în care 31 august este oficial declarată şi în România ca zi a limbii române, după adoptarea Legii 53/2013

Angelica STÂNGĂ

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.