Halucinaţia Preşedintelui de cursă scurtă

Preşedintele Iohannis a demis-o din funcţie pe dna Kovesi, aşadar, în virtutea deciziei CCR. O mişcare, pe cât de impopulară, pe atât de inutilă. Căci, aşa cum corect afirma dintr-o nebănuită perspectivă puşcăriabilul Dragnea, nu s-a înregistrat până la urmă nici un fel de victorie. Cu siguranţă şi sub nici o formă, Preşedintele nu a câştigat ceva cu această inacceptabilă şi inabilă demonstraţie de „corectitudine constituţionalistă”.

Să vedem ce a reuşit să facă Preşedintele, însă…

În primul rând, această dovadă de nevolnicie politică îl pune pe şeful statului într-o postură de neinvidiat în ochii celor, care „rezistă” peste tot în România în faţa tăvălugului lansat de binomul ALDE-PSD împotriva statului de drept. Demiterea şefei DNA îi va oferi un acid vot de blam ocupantului de la Cotroceni din partea alegătorilor anti-establishment, care se vor prezenta la urne la următoarele alegeri prezidenţiale. Întregul capital de simpatie şi de susţinere populară, câştigat în aceşti ani s-a dus pe apa sâmbetei, indiferent de motivele pe care le putem bănui că au stat la baza unei asemenea stări de halucinaţie. Căci halucinaţie politică şi tembelism strategic se numeşte aşa ceva, dacă luăm în considerare că Dragnea nu va renunţa la ideea suspendării lui Iohannis şi dacă luăm în considerare că o eventuală încercare de suspendare i-ar fi ridicat cota electorală tăcutului şi facilului nostru preşedinte la un nivel fără precedent. Mai mult, dacă suspendarea din funcţie chiar s-ar fi produs în final, valul de susţinere şi simpatie pentru un preşedinte înlăturat din funcţie în atari condiţii ar fi bătut, fără doar şi poate, un record procentual de simpatie. Căci, nu văd cine ar fi fost mai frecventabil, mai de compătimit şi, deci, mai de susţinut şi de votat ulterior decât un şef de stat, dat la o parte de o grupare politică identificată drept mafie politico-economică!? Ce alt premiu de popularitate mai mare ar fi putut primi Iohannis, decât uriaşa revolta – cu o robustă valoarea electorală! – A milioane de români, exprimată împotriva suspendării/demiterii/înlăturării unui preşedinte? În condiţiile date, însă, Iohannis nu cred că mai are vreo şansă la obţinerea unui nou mandat, care să îi fie asigurat de mişcarea „#rezist”. Iar în absenţa ei, cariera politică a lui Iohannis ia sfârşit. „De la Constantinescu, la Iohannis – saga prostiei politice”, ar fi cred un nume bun de român sau de film…

Proastă mişcare, aşadar! Proastă mişcare!

În al doilea rând, invocarea obligativităţii punerii în aplicare acum (!) a deciziei CCR este şi ea cel puţin discutabilă – ca să nu alunec într-o zonă a limbajului trivial…! Precedentul neaplicării unei decizii a Curţii Constituţionale există, ceea ce pune sub semnul întrebării, atât profesionalismul celor care l-au consiliat pe Iohannis să ia decizia demiterii şefei DNA acum, cât şi bună credinţă a acestora. Indiferent despre ce vorbim, tot într-o fundătură ineptă eşuăm, demnă de epurare a staff-ului prezidenţial.

Aşa cum am mai scris, Preşedintele Iohannis nu era obligat să pună acum Decizia CCR în aplicare şi nu putea fi suspendat din funcţie din acest motiv! Căci, dincolo de văditul ei caracter politicianist, decizia Curţii nu a impus… nici o dată limită de aplicare! Niciuna!

Situaţia era identică, din acest punct de vedere, cu cea creată în urma referendumului, care a stabilit formarea unui Parlament unicameral şi reducerea drastică a numărului celor aleşi în legislativ, la numai 300. Nici atunci, prin decizia să, CCR nu a stabilit o dată limită de punere în aplicare a rezultatului, chiar dacă a afirmat – normal – obligativitatea punerii sale în aplicare de către Parlament. Mai mult de atât, acel rezultat era expresia supremă a suveranităţii poporului, căci izvora dintr-o interogaţie plebiscitară directă, net superioară ca forţă normativă decât decizia unui corp executiv. Deci, culpa legislativului care nu se conformează CCR în speţă este mult mai gravă.

Din această perspectivă, nu putea să existe, aşadar, nici un motiv de suspendare/demitere a Preşedintelui, care nu ar fi aplicat acum decizia de revocare din funcţie a dnei Kovesi, aşa cum nu s-a putut identifica nici un motiv de dizolvare a Parlamentului, care nu a pus în aplicare rezultatul referendumului, în condiţiile inexistenţei date de aplicare a acelui rezultat!

În cel mai nefericit caz, pe principiul simetriei, Preşedintele ar fi putut constata public, într-un deliciu de gândire politică de elită şi spre disperarea puşcăriabililor, ca în cazul suspendării/demiterii sale, ar fi trebuit dizolvat şi Parlamentul, din acelaşi motiv: refuzul punerii în aplicare a unei Decizii a CCR! Ceea ce ar fi adus în prim plan soluţia alegerilor anticipate, pe un scenariu profund anti-PSD, anti-Dragnea, anti-ALDE, anti-Tăriceanu şi, nu în ultimul rând, pro-Iohannis. În loc de o atare soluţie, s-a ales, însă, cea a demiterii Codruţei Kovesi.

O mişcare proastă! Foarte proastă!

Nu are rost să intru aici într-o discuţie cu veleităţi juridice referitoare la temeinicia Deciziei CCR şi la cea a Deciziei Preşedintelui. Au făcut-o alţii mult mai calificaţi decât mine. Şi, oricum, ar fi irelevantă din perspectiva strategiei politice urmate de Cotroceni.

Căci, o suspendare sau chiar o demitere a Preşedintelui ar fi reprezentat cred, actul de deces politic al PSD şi momentul de glorie politică al lui Klaus Iohannis. Dacă nu cumva ar fi dat şi semnalul decisiv al coagulării rapide a unei noi instituţionalizări a dreptei conservatoare, care ne lipseşte atât de grav de pe eşichier.

În schimb, a fost sacrificată şefa DNA şi, mult mai important, a fost debilizată psihologic în acest mod o întreagă instituţie şi decredibilizată o întreagă activitate anticorupţie de ani de zile, fără nici o noimă, fără nici o urmă de inteligenţă strategică şi fără nici un fel de respect pentru sutele de mii de oameni revoltaţi, care au umplut străzile oraşelor României acum câteva luni, în speranţa că nu vor fi trădaţi vreodată de inepţia deciziei un preşedinte de cursă scurtă.

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.