Harta Daciei și „locul unde Decebal și-a îngropat comoara” – tema unui nou concert al Stagiunii „Cartografii sonore”

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, muzica dezvăluie una dintre cele mai valoroase hărți aflate în patrimoniul muzeului. Marți, 31 octombrie, de la ora 18.00, în saloanele Muzeului din Strada Londra nr.39, va avea loc un nou concert din cadrul Stagiunii „Cartografii sonore”.  

Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza înscrierii la adresa de e-mail comunicare@muzeulhartilor.ro Prețul biletului de intrare este în valoare de 8 lei.

Harta adusă în atenția publicului este „DACIA, MOESIA. DESCRIEREA VECHE” realizată de celebrul cartograf Abraham Ortelius și publicată la Antwerp în anul 1595.

Această hartă istorică a Daciei se remarcă prin bogăţia informaţiilor, oferite în limba latină. Legenda menţionează localităţi dacice, ape şi munţi cu vechile denumiri.  De asemenea, pe hartă apare o inscripţie misterioasă ce semnalează „locul unde Regele Decebal şi-a îngropat comoara”.

Prezentarea hărții, alături de contextul istoric al realizării sale, va fi făcută de Silviu Anghel, istoric, iar în partea a doua a evenimentului va fi invitat să concerteze Chordis Quartet, cu un program inspirat de povestea hărții expuse:

Haydn – Op. 20 nr. 2 în Do major
L. van Beethoven – Op. 18 nr. 4 în Do minor

Chordis Quartet la Arezzo, ICon Arts 2017
Chordis Quartet s-a format în anul 2015 în Târgu – Mureș, în urma studiilor pe care membrii componenți le-au finalizat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Recent au fost aplaudați la scenă deschisă la Roma și Arezzo, parte din Festivalul ICon Arts 2017. Din Chordis Quartet fac parte: Alex-Lucian Cioată, Peter Domahidi, Kata Domahidi și Flavius-Iosif Ignat.

Concertele de la Muzeul Hărților creează o perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă, în compania muzicii clasice.

În fiecare lună o nouă hartă devine personaj principal, beneficiind de o expunere privilegiată, de o scurtă prelegere și de un concert cu un program inspirat de ea. Harta „Dacia. Descrierea Veche” va deveni, așadar, harta lunii noiembrie, și va beneficia de o expunere specială în așteptarea vizitatorilor curioși să descopere bogățiile sale.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și a UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni în această Stagiune s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume, în general hărțile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, în timp ce cărțile sunt apanajul bibliotecilor.

Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură (gravură în lemn) din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii „Cartografii sonore”: „LA MNHCV, publicul va găsi o colecție unică în România și rară în lume. Ne propunem să devină un spațiu de întâlnire al artelor, științelor și culturii, un centru de studiu al hărților preferat atât de către specialiști cât și de către publicul larg.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.