Hârtia și plasticul ca dispozitive electronice inteligente

Materialele de zi cu zi, cum ar fi hârtia și plasticul, ar putea fi transformate în „dispozitive inteligente” electronice prin utilizarea unei noi metode simple de aplicare a metalului lichid pe suprafețe, potrivit oamenilor de știință din Beijing, China.

Studiul, publicat în revista Cell Reports Physical Science, demonstrează o tehnică de aplicare a unui strat de metal lichid pe suprafețe care nu se leagă ușor cu metalul lichid.

Abordarea este concepută pentru a funcționa la scară largă și poate avea aplicații în platforme de testare portabile, dispozitive flexibile și robotică soft.

Înainte, ne-am gândit că era imposibil ca metalul lichid să adere la suprafețele care nu se umezesc atât de ușor, dar aici poate adera la diferite suprafețe doar prin reglarea presiunii, ceea ce este foarte interesant”, a spus Bo Yuan, om de știință la Tsinghua.

Oamenii de știință care doresc să combine metalul lichid cu materialele tradiționale au fost împiedicați de tensiunea superficială extrem de mare a metalului lichid, care îl împiedică să se lege de majoritatea materialelor, inclusiv de hârtie.

Pentru a depăși această problemă, cercetările anterioare s-au concentrat în principal pe o tehnică numită „imprimare prin transfer”, care implică utilizarea unui al treilea material pentru a lega metalul lichid de suprafață.

Dar această strategie vine cu dezavantaje – adăugarea mai multor materiale poate complica procesul și poate slăbi performanța electrică, termică sau mecanică a produsului final.

Pentru a explora o abordare alternativă care să le permită să imprime direct metalul lichid pe substraturi fără a sacrifica proprietățile metalului, Yuan și colegii au aplicat două metale lichide diferite (eGaln și BilnSn) pe diferite ștampile din silicon și polimer silicon, apoi au aplicat forțe diferite în timp ce frecau ștampilele pe suprafețele de hârtie.

Material furnizat Science Daily de Cell Press

Foto burst shopify Samantha Hurley

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.