Hezbollah, catalogată drept grupare teroristă de UE

Miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au votat introducerea ramurii militare a grupării libaneze Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

Marea Britanie a încercat din luna Mai să convingă celelalte state UE să includă gruparea şiită pe lista organizaţiilor teroriste, precizând că ar deţine dovezi conform cărora aceasta s-ar fi aflat în spatele exploziei unui autocar cu turişti în Bulgaria, anul trecut. Adoptarea acestei decizii necesită un vot unanim.

Până acum, UE a rezistat presiunilor venite din partea Statelor Unite şi Israelului cu privire la catalogarea Hezbollah ca grupare teroristă, motivând că această decizie ar putea alimenta instabilitatea din Liban, unde mişcarea şiită se află în coaliţia de la guvernare, şi ar putea alimenta tensiunile din Orientul Mijlociu.

Catalogarea Hezbollah ca grupare teroristă ar putea duce la impunerea de restricţii de vize şi îngheţarea bunurilor organizaţiilor asociate acestei mişcări. Aplicarea acestei decizii ar putea fi îngreunată deoarece ar trebui dezvăluite legăturile dintre diferitele ramuri ale Hezbollah pentru a identifica persoanele aparţinând aripii militare.

Marea Britanie, cu sprijinul Franţei şi Olandei, a susţinut că implicarea tot mai mare a Hezbollah în conflictul sirian dovedeşte faptul că Libanul este deja într-o situaţie delicată şi că Uniunea Europeană ar trebui să analizeze eventualitatea unor viitoare atacuri în Europa.

Ministrul olandez de Externe Frans Timmermans a lăudat decizia, afirmând: „Este bine că UE a decis să catalogheze Hezbollah drept ceea ce este – o organizaţie teroristă”.

Libanul a cerut UE să nu catalogheze Hezbollah ca grupare teroristă, motivând că această mişcare este „o componentă esenţială a societăţii libaneze”.

Hezbollah neagă orice implicare în atacul din Iulie 2012, din staţiunea bulgară Burgas, soldată cu moartea a cinci turişti israelieni şi a şoferului acestora, dar Ministrul bulgar de Interne a afirmat săptămâna trecută că autorităţile de la Sofia sunt sigure că gruparea libaneză se află în spatele atentatului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.