Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

HG 960/2015, printre cele mai nocive subvenții pentru combustibil fosili

Publicat: luni, 10 aprilie 2017

Hotărârea de Guvern 960/2015, ce presupune extinderea carierei de cărbune Jilț Nord din județul Gorj și exproprierea a 134 de gospodării din satul Runcurel, a fost astăzi nominalizată la Fossil Fuel Awards (Premiul european acordat statelor membre pentru subvențiile acordate pentru combustibili fosili), o competiție organizată de Climate Action Network Europe și cele mai mari organizații pentru protecția mediului din Europa (WWF, Counter Balance, Friends of the Earth Europe, HEAL, GBE, OCI, ODI, CEE Bankwatch Network). Premiile vor fi decernate în cadrul unei ceremonii organizate în luna mai la Bruxelles.

Declarând proiectul unul de ‘utilitate publică și interes național’, această Hotărâre alocă 15 milioane de lei de la buget pentru ca statul să cumpere 341 de hectare de teren și să le cedeze imediat Complexului Energetic Oltenia. Proprietarii vor primi astfel doar 1 euro pe metru pătrat, indiferent de ce au pe teren — fie că este vorba de păduri, vie sau case. 113 hectare de pădure , două monumente istorice și un sat întreg vor fi rase de pe hartă. Anul acesta, Guvernul își propune să emită alte două hotărâri identice pentru extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia.

Scopul Fossil Fuel Awards este să atragă atenția asupra ipocriziei guvernelor europene care au semnat și ratificat Acordul de la Paris (Privind limitarea efectelor schimbărilor climatice și menținerea creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius) dar în același timp acordă ajutoare celor mai mari poluatori. Statele cheltuiesc banii contribuabililor pentru a susține industrii care afectează sănătatea oamenilor și a mediului și blochează tranziția către un sistem energetic curat.

Organizațiile neguvernamentale de protecția mediului Bankwatch și Greenpeace au atras atenția asupra problemelor acestei hotărâri de guvern de la începutul anului 2016. După demararea unei acțiuni în instanță pentru anularea HG 960/2015, o petiție online ce a strâns peste 5000 de semnături, 7 solicitări de întâlniri ignorate și articole publicate despre subiect de Reuters și Daily Mail, Guvernul tot nu a retras hotărârea. Abia după 7 luni, Ministerul Energiei a publicat pe site informații suplimentare despre procedura de expropriere și compensațiile posibile, care vor veni de la Complexul Energetic Oltenia. În ciuda acestui lucru, problema locuitorilor din Runcurel rămâne de actualitate deoarece vatra de sat propusă pentru strămutare încă nu a fost construită, iar numeroase familii nu au actele necesare pentru transferul proprietății.

Această nominalizare poate fi votată aici: http://www.caneurope.org/fossil-fuel-subsidies-awards#vote. În aceeași categorie mai sunt nominalizate subvenționarea unei termocentrale pe biomasă din Marea Britanie cu emisii la fel de nocive precum cele rezultate din arderea cărbunelui sau menținerea în sistemul energetic a unor termocentrale din Germania care nu funcționează niciodată.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=78458

Publicat de la data apr. 10 2017. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

28 februarie 2020, 4:20
 

S
Parţial noros
2°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 1°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:56
Apus: 18:01
Prognoza 29 februarie 2020
Zi
 

NV
Înnourat
11°C
Vânt: 7 km/h NV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

SV
Parţial noros
0°C
Vânt: 0 km/h SV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 27-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00 Zonele afectate : local la munte, îndeosebi în zona înaltă - intensificări ale vântului și viscol; ninsori în general moderate cantitativ Fenomene : local la munte, îndeosebi în zona […]

Loto

Horoscop

  • 267.881 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team