Hidroelectrica se luptă din nou cu coşmarul insolvenţei

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea „băieţilor deştepţi”, dar şi a Primăriei Sectorului 2, iar Hidroelectrica reintră în insolvenţă. Dosarul prin care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă poartă numărul 22456/3/2012/a1 la Curtea de Apel Bucureşti. Practic, instanţa a cerut rejudecare tuturor contestaţiilor la tabelul creanţelor, ceea ce înseamnă reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă. “Cu această ocazie” nici listarea acţiunilor companiei la bursa din Bucureşti şi la Londra nu va mai avea loc, deşi era una dintre condiţiile asumate de autorităţi prin acordul de tip precautionary stand by cu FMI.

Încă de la intrarea în insolvenţă şi desfiinţarea contractelor bilaterale cu traderii de energie, aceştia au acţionat Hidroelectrica şi Euroinsol (administratorul judiciar al companiei) în justiţie şi au cerut instanţei compensaţii pentru acoperirea pierderilor pe care le suferă în perioada 2012 – 2018, perioadă în care, dacă aceste contracte de vânzare – cumpărare ar fi continuat, traderii ar fi obţinut 1,3 miliarde de lei.

Remus Borza, şeful Euroinsol, declara că “băieţii deştepţi” au venit cu trei tipuri de recursuri. O primă categorie o constituie recursul împotriva sentinţei de închidere a procedurii de insolvenţă, pronunţată în vara anului trecut. Traderii au argumentat că, în momentul pronunţării închiderii insolvenţei, mai erau procese pe rol.

Al doilea tip îl constituie recursuri la deciziile prin care s-au respins opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă. “Acestea sunt cele mai periculoase, deoarece, dacă s-ar accepta, atunci insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele (n.r. – cu “băieţii deştepţi”) nu au fost denunţate”, a spus Borza. Acestea au fost depuse de două sindicate şi de cele două Alpiq-uri.

În fine, al treilea tip de speţă îl constituie recursurile la deciziile prin care unor companii li s-au respins contestaţiile la tabelul creanţelor şi prin care se cere recunoaşterea unor creanţe în valoare de 1,3 miliarde de lei (n.r. – aproape 300 milioane de euro) . Pe lângă traderi, un astfel de recurs a depus şi Andritz, precum şi mai multe companii care au realizat lucrări de mentenanţă.

“Dacă oricare dintre aceste recursuri este admis, Hidroelectrica este automat în insolvenţă”, a declarat Borza. În acest caz, el ar fi, tot automat, din nou administrator judiciar.

Detalii pe focus-energetic.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.