Hidroelectrica și autoritățile colaborează pentru protecția mediului

Joi, 9 august, dna Grațiela Gavrilescu, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului, și dl Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, au semnat un protocol de colaborare, al cărui scop îl reprezintă ”cooperarea în vederea identificării și aplicării soluțiilor optime pentru accelerarea proceselor dedicate domeniilor protecției mediului și energiei prin derularea unor proiecte specifice activităților de producere a energiei electrice în hidrocentrale,  care să sprijine îmbunătățirea condițiilor de mediu, conservarea biodiversității și dezoltarea durabilă”. La evenimentul care s-a desfășurat la CHE Dimitrie Leonida (Stejaru, Piatra Neamț) au participat, de asemenea, dl. Anton Anton, Ministrul Energiei, dl. Ion Asaftei, Vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, dl. Robert Szep, Comisarul Șef Adjunct al Gărzii de Mediu.

Prin semnarea acestui document se face un pas important către transparență, dialog și cooperare între autorități centrale și locale, organizații non-guvernamentale și compania Hidroelectrica în domeniul protecției mediului, în concordanță cu prevederile Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României și Strategiei Energetice a României. Identificarea proiectelor și a surselor de finanțare comune deschide calea pentru rezolvarea unor probleme stringente legate de poluarea de pe Râul Bistrița (Baraj Izvorul Muntelui) sau de conservarea  bio-diveristății pe Râul Jiu. Este vizată cu precădere (fără a se limita doar la aceasta) implementarea unor proiecte LIFE privind creșterea gradului de conștientizare cu privire la responsabilitatea gestionării deșeurilor, precum și a unor soluții optime pentru susținerea comunităților  biologice de floră și faună, în armonie cu nevoile economico-sociale ale comunităților locale.

Ne bucură faptul că ne așezăm, astăzi, la masa cooperării și a dialogului pro-activ. Ne alăturăm, cu întregul angajament, unui grup de lucru la care au aderat sau urmează să adere, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Energiei, ai unor organizații non-guvernamentale de protecția mediului. Practic, acest efort conjugat ar trebui să se finalizeze cu elaborarea unor proceduri fundamentate științific, care să ne arate cum pot coexista amenajările hidroenergetice, cu normele de protecție a mediului. Trebuie să învățăm cu toții, fiecare la rândul său, cum să ne aliniem noilor cerințe de mediu, având, totuși, în vedere că există niște target-uri europene foarte ambițioase în ceea ce privește ponderea energiei electrice regenerabile în totalul consumului de energie, cu orizont 2030. Trebuie să ne pregătim încă de pe acum, pentru că anii trec repede: pe de o parte avem nevoie de energie electrică, pe de altă parte aceasta trebuie să fie curată, iar amenajările hidroenergetice trebuie să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului. – a declarat dl. Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Pe modelul unor companii din alte state, cu tradiție mai avansată în ceea ce privește protecția mediului, avem în vedere câteva proiecte pilot referitoare, spre exemplu, la realizarea scărilor de pești.  Vizăm, de asemenea, identificarea unor soluții tehnologice de colectare automatizată a deșeurilor în zona Barajului Izvorul Muntelui.

Ne preocupă în mod deosebit și modalitatea de stabilire a debitelor de servitute, astfel încât acestea să permită dezvoltarea în condiții bune a florei și faunei locale, concomitent cu exploatarea optimă a amenajărilor hidroenergetice.

Este foarte important pentru noi să cunoaștem felul în care ne vom dezvolta investițiile pe viitor, astfel încât să înlăturăm unele blocaje sau să evităm producerea altora”, – a ținut să precizeze dl. Bogdan Badea.

Anterior evenimentului de semnare a protocolului, dl. Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica, l-a însoțit pe Ministrul Energiei, dl. Anton Anton, precum și pe reprezentanții presei locale și centrale într-o vizită la Barajul de la Izvorului Muntelui, pentru a evalua acțiunile întreprinse de compania energetică în vederea îndepărtării poluării. De asemenea, delegația a efectuat o vizită la CHE Stejaru (Dimitrie Leonida), centrală aflată în curs de retehnologizare.

Biroul de Presa Hidroelectrica

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.