„Hoţii trebuie să stea la pușcărie” zice o vorbă veche de cînd lumea…

Dragnea la puşcărie este o veste nu foarte bună. Chiar dacă ne macină o bucurie răutacioasă. Oricum e greu să nu te bucuri la arestarea unui mare politician. Dar vorba unui amic: nu aprindeţi grătarele şi nu scoateţi vinul cel bun că e psihanalizabil rău. E de medic.

Eu ritualic aş propune pentru orice demnitar: 4 ani la putere urmaţi de 4 ani la puşcărie. Să fie la pachet indiferent de culoare. Glumim dar nu foarte. Este o lege cam talmudică.

Istoria recentă ne arată ca selecţia de cadre în partide (şi nu doar) se face la noi tot mai pervers: Iliescu şi „băieţii de aur” Roman şi Năstase au fost schimbaţi de ştersul Geoană, care a fost înlocuit de Ponta, care a fost înlocuit de Dragnea. Simţiţi cum s-au schimbat eşaloanele? Pe palierele celelalte lucrurile stau la fel (am povestit aici istoria selectiei de cadre: https://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10155352832589825 De la Constantinescu – Băsescu, la Eelena Udrea şi acum Orban baladistul)

Deci după Dragnea va veni o reformă în PSD? Să nu fim naivi. Va veni eşalonul 4-5. Oare o să vină revanşa ruralului?

Ce vreu să spun e că noi dincolo de Dragnea-Kovesi avem o problemă imensă structurală care nu poate produce şi împinge în faţă altfel de oameni. Aşa maşină social-politică am construit. Am distrus aproape toate ascensoarele sociale vechi şi nu am pus nimic în loc. Şi să ne ferească dumnezeu de „gulerele albe” care stau la pîndă şi care vor fi mai degrabă un accident în acest joc. Iar accidentele destructurează tot. „Gulerele albe” deobicei sînt mercenari rupţi de orice relaţie cu minimile „ţesături sociale” locale. Asta e periculos.

Bun.

Însă vorbind optimist lucrurile sînt şi mai grave dacă privim puţin la „anatomia” reaşezării păturilor sociale, a stratificărilor sociale şi a modului în care sînt ele reprezentate în structurile de putere. E destul să vedem cum s-au făcut legi în ultima perioadă şi pentru cine.

Şi realitatea ne arată că „elita cunducătoare” pe care o avem (că e PSD că e PDL-PNL sau tehnocraţi. USR e la fel) produce legi şi sisteme fiscale dedicate unei mici părţi privilegiate ale acestei ţări şi în defavoarea unei pături imense de cătăţeni abandonaţi. Iar asta ne spune că bogaţia unora va creşte şi sărăcia multora va spori. Inegalitatea la fel. Iar corupţia în acest joc devine secundară şi necesară. Ăsta e modelul pe care-l urmează acum toţi. Asta va duce inevitabil la o explozie socială mai devreme sau mai tărziu.

Aşa că lăsaţi grătarele şi şampania pentru parastas căci ne aşteaptă vremuri grele. Cu sau fătră Dragnea şi Kovesi.

Vasile Ernu.

România Curată

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.