Hoţul de pe Cruce (The Thief on the Cross) by Remus CERNAT (49)

EXCLUSIVITATE

Această lucrare s-a născut singură! Adică nu am avut prea mare contribuţie la ea! Sau mi-a fost dăruită de Puterile Cereşti! … Mi-ar plăcea să cred că tot ce-am  făcut în ultima vreme a fost supervizat de Îngerul meu Păzitor, dar poate e prea devreme să cochetez cu gândurile astea. Oricum aflu eu la Judecată!

Mergeam agale într-o zi însorită de  toamnă pe malul Dâmboviţei către Târgul Vitan, târg auto mare dar şi târg de vechituri; locul de unde mă aprovizionez eu cu materie primă pentru sculpturile mele prin acumulare.

Şi cum mergeam eu aşa abătut, cu buzunarele cam goale (când am bani bat toate magazinele de antichitaţi din ţară) îmi iese în cale, pe marginea râului,  această cruce minunată  foarte ruginită, probabil un fragment de osie de car/căruţă ce a stat zeci de ani în mâlul de pe fundul râului! Câţiva metri mai încolo găsesc în mijlocul drumului o plăcuţă de frână automobil complet consumată!

Când îţi face cadou Dumnezeu o asemenea Cruce şi la 3 metri  mai găseşti un element din acelaşi material te gândeşti  că trebuie să fie musai o legatură!

Răspunsul  a venit  cam în acelaşi timp cu întrebarea ! A fost ca o paradigmă tautologică; ce legatură poate fi între o Cruce şi o plăcuţă de frână?! Ce  înfrânează  cel mai mult bunul mers al unei societăţi? Hoţia! Clar – Hoţul de pe Cruce! Acum cu ce să leg plăcuţa de Cruce?! Puteam s-o leg cu orice aţă, sârmă dar nu, eu am legat-o cu două arcuri !!!

Pentru că Hoţul generic de care vorbim nu are părul lins, ci are cârlionţi! Pam pam! Am venit şi eu cu ceva Doamne la lucrarea asta! Și cu postamentul! Un Ciocan cu coada ruptă!

Un Baros care în loc de coadă are o Cruce … devenind astfel un Paloş Redutabil, Atotputernic, Infailibil, Necruţător, pentru toate sectele, duşmanii omului şi duşmanii Crucii! Na-vă mă, să vă săturaţi de hoţie, mai furaţi !?…Văăleeeuu!

Păi ce v-am spus eu vouă, mă, să nu faceţi camătă şi voi ce-aţi făcut?! Ce v-am spus eu vouă, mă, să nu otrăviţi omu’, creaţia mea, cu tot felul de viruși, vaccinuri, E-uri, minciuni? Ce v-am spus eu vouă, mă, să nu mai iscaţi războaie în toată lumea, că cine ridică sabia, de sabie moare, şi voi ce-aţi făcut?? Și dă-i şi omoară la ei ! Văăleleei ii!

Aşa mi-am imaginat eu convorbirea Lui Dumnezeu cu duşmanii omului de orice naționalitate ar fi ei! Corectură cu Barosul în moalele capului ca să le scoată gunoaiele şi să le bage în cap Crucea! Crucea Ortodoxă!

Pilda  bisericească  despre Hoţul de pe Cruce e însă alta! Eu n-o încurajez! …pentru că sunt mic și puterea mea de înţelegere e limitată!

Şi nu pot să-mi imaginez cum unul care a furat, tâlhărit, ucis, batjocorit, minţit toată viaţa să ajungă în acelaşi Rai cu unul care a trăit o viaţă curată doar pentru că s-a căit în ultima clipă pentru fărădelegile lui!

Dar încurcate sunt Căile Domnului! Înţeleg ideea centrală că niciodată nu-i prea târziu să te intorci la Credinţa adevarată!  Căci Dumnezeu vrea îndreptarea  păcătosului!

Dar nu duce o viaţă destrăbălată, deşănţată şi nu lăsa toată pocăinţa pe ultima sută de metri, la bătrâneţe, căci contractul tău de colaborare cu Atoateştiutorul /Viaţa se poate sfârşi în orice secundă…  și ce mai rămâne? Veşnicia!!! …care poate fi un câmp de flori de muşeţel sau un Baros în moalele capului …

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus Cernat – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte !

 

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există! Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism? Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.