Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Hoţul de pe Cruce (The Thief on the Cross) by Remus CERNAT

Publicat: duminică, 15 martie 2020

EXCLUSIVITATE

Această lucrare s-a născut singură! Adică nu am avut prea mare contribuţie la ea! Sau mi-a fost dăruită de Puterile Cereşti! … Mi-ar plăcea să cred că tot ce-am  făcut în ultima vreme a fost supervizat de Îngerul meu Păzitor, dar poate e prea devreme să cochetez cu gândurile astea. Oricum aflu eu la Judecată!

Mergeam agale într-o zi însorită de  toamnă pe malul Dâmboviţei către Târgul Vitan, târg auto mare dar şi târg de vechituri; locul de unde mă aprovizionez eu cu materie primă pentru sculpturile mele prin acumulare.

Şi cum mergeam eu aşa abătut, cu buzunarele cam goale (când am bani bat toate magazinele de antichitaţi din ţară) îmi iese în cale, pe marginea râului,  această cruce minunată  foarte ruginită, probabil un fragment de osie de car/căruţă ce a stat zeci de ani în mâlul de pe fundul râului! Câţiva metri mai încolo găsesc în mijlocul drumului o plăcuţă de frână automobil complet consumată!

Când îţi face cadou Dumnezeu o asemenea Cruce şi la 3 metri  mai găseşti un element din acelaşi material te gândeşti  că trebuie să fie musai o legatură!

Răspunsul  a venit  cam în acelaşi timp cu întrebarea ! A fost ca o paradigmă tautologică; ce legatură poate fi între o Cruce şi o plăcuţă de frână?! Ce  înfrânează  cel mai mult bunul mers al unei societăţi? Hoţia! Clar – Hoţul de pe Cruce! Acum cu ce să leg plăcuţa de Cruce?! Puteam s-o leg cu orice aţă, sârmă dar nu, eu am legat-o cu două arcuri !!!

Pentru că Hoţul generic de care vorbim nu are părul lins, ci are cârlionţi! Pam pam! Am venit şi eu cu ceva Doamne la lucrarea asta! Și cu postamentul! Un Ciocan cu coada ruptă!

Un Baros care în loc de coadă are o Cruce … devenind astfel un Paloş Redutabil, Atotputernic, Infailibil, Necruţător, pentru toate sectele, duşmanii omului şi duşmanii Crucii! Na-vă mă, să vă săturaţi de hoţie, mai furaţi !?…Văăleeeuu!

Păi ce v-am spus eu vouă, mă, să nu faceţi camătă şi voi ce-aţi făcut?! Ce v-am spus eu vouă, mă, să nu otrăviţi omu’, creaţia mea, cu tot felul de viruși, vaccinuri, E-uri, minciuni? Ce v-am spus eu vouă, mă, să nu mai iscaţi războaie în toată lumea, că cine ridică sabia, de sabie moare, şi voi ce-aţi făcut?? Și dă-i şi omoară la ei ! Văăleleei ii!

Aşa mi-am imaginat eu convorbirea Lui Dumnezeu cu duşmanii omului de orice naționalitate ar fi ei! Corectură cu Barosul în moalele capului ca să le scoată gunoaiele şi să le bage în cap Crucea! Crucea Ortodoxă!

Pilda  bisericească  despre Hoţul de pe Cruce e însă alta! Eu n-o încurajez! …pentru că sunt mic și puterea mea de înţelegere e limitată!

Şi nu pot să-mi imaginez cum unul care a furat, tâlhărit, ucis, batjocorit, minţit toată viaţa să ajungă în acelaşi Rai cu unul care a trăit o viaţă curată doar pentru că s-a căit în ultima clipă pentru fărădelegile lui!

Dar încurcate sunt Căile Domnului! Înţeleg ideea centrală că niciodată nu-i prea târziu să te intorci la Credinţa adevarată!  Căci Dumnezeu vrea îndreptarea  păcătosului!

Dar nu duce o viaţă destrăbălată, deşănţată şi nu lăsa toată pocăinţa pe ultima sută de metri, la bătrâneţe, căci contractul tău de colaborare cu Atoateştiutorul /Viaţa se poate sfârşi în orice secundă…  și ce mai rămâne? Veşnicia!!! …care poate fi un câmp de flori de muşeţel sau un Baros în moalele capului …

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta decorativă.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte aparent, toate având Morala Ortodoxă!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Ca pictor-sculptor-artist decorativ sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită!

Sper să vă schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri …

Apropo, cei care căutați arta progresistă, New Age, dadaistă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Fascicole infime de erotism? Ei, cam da, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !”, doar am fost dansator exotic. Sper că nu am scăpat nimic trivial, căci acum sunt omul Lui! Amin!

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=112823

Publicat de la data mart. 15 2020. Categorii ARTA CARE ZIDEȘTE (Art that Builds) by Remus CERNAT.

Zona comentariilor

Meteo în țară

3 aprilie 2020, 0:34
 

V
Parţial noros
6°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 42%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:53
Apus: 19:46
Prognoza 4 aprilie 2020
Zi
 

NE
Parţial însorit
18°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
6°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 25 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 01-04-2020 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 01 aprilie, ora 10 - 03 aprilie, ora 10 Zonele afectate : conform textului Fenomene : vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 01 aprilie, ora 10 - 03 aprilie, ora 10;Fenomene vizate: vreme […]

Loto

Horoscop

  • 279.240 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team