Iaşi: Clădirea fostei Chesturi, reabilitată cu bani europeni şi transformată în muzeu

Clădirea fostei Chesturi va fi transformată în sediul al mai multor muzee, printre care şi Muzeul Pogromului, lucrările de reparare, consolidare şi mansardare urmând a fi finanţate cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a declarat că proiectul care vizează clădirea de pe strada Vasile Alecsandri nr 6 a fost admis de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est în etapa de precontractare.

„Este un pas extrem de important pentru proiect. În mai puţin de o lună de la depunere a intrat deja în etapa de precontractare. Astfel, Consiliul Judeţean poate recupera cheltuielile de 8,5 milioane de lei, sumă care reprezintă fondurile investite până acum pentru reabilitarea monumentului istoric şi poate atrage sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor. Valoarea proiectului este de 16,5 milioane de lei”, a spus Maricel Popa.

Monumentul istoric de pe strada Vasile Alecsandri are o suprafaţă construită de 1.160 metri pătraţi şi o suprafaţă totală desfăşurată de 3.988 metri pătraţi. În trecut, în acest imobil a funcţionat Revista „Viaţa Românească” şi tot aici, din 1934 a fost sediul Chesturii de Poliţie din Iaşi.

După finalizarea lucrărilor, în imobil va funcţiona Muzeul Junimii, în cadrul căruia va fi reconstituită atmosfera anilor 1863-1885 şi vor fi expuse obiecte de epocă ce au aparţinut junimiştilor. Totodată, vor fi amenajate încăperi dedicate perioadei paşoptiste, literaturii române din Basarabia. În clădire va fi şi un muzeu, dedicat Pogromului. În acest muzeu va fi şi o zonă a literaturii evreieşti din România.

În perioada 28 iunie-6 iulie 1941, pe străzile Iaşiului, în curtea fostei Chesturi de poliţie şi în aşa-numitele „trenuri ale morţii”, peste 13.000 de evrei au fost asasinaţi la ordinul guvernului condus de Ion Antonescu.

Sursa: AGERPRES

Foto: Adevarul

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.