Idilă „de februarie” în Cartierul Zeilor (Exclusivitate)

Ai  citit doar o singură pagină dintr-o carte?  Vacanțele au imprevizibilul lor, citești o carte fără sfârșit, când, paradoxal, timpul se comprimă iar ție ți se pare că ești abia la început…

Călătoriile sunt evadările mele spre fericire și necunoscut, romantice… Primul nostru contact cu Grecia a fost pe Plaja Roșie. Eu și el.

Plaja Roșie (Red Beach, din orașul Akrotiri, pe insula Santorini) ne-a oferit unele dintre cele mai ciudate senzații, un tablou al nuanțelor paradisiace, cântecul stins al apei cristaline, sub privirea ocrotitoare a muntelui ce coboară în apă.

Relaxați în razele soarelui, am mers să înotăm în apele  transparente, în timp ce nisipul fin și colorat reflecta lumina. Pereți înalți și stâncoși străjuiau plaja, ridicând un zid protector deasupra mării de o frumusețe răvășitoare.

Căldura devenise insuportabilă,  așa că ne-am hotărât să pedalăm prin orașele pitorești ale insulei Santorini. Mergeam pe străduțe înguste, pavate cu pietre translucide.

Acolo unde începe cerul să se  scălde în albastrul mării Egee…

Dealul Lycabettus se ridică mândru deasupra orașului Atena, și oferă unele dintre cele mai frumoase panorame ce pot fi cuprinse dintr-o privire, alături de opulenta Bougainvillea.

Conform mitologiei grecești, acest deal ar fi fost creația zeiței Athena. Bougainvillea este o floare unică ce variază nuanțe de roz spre roșu și alb. Este o pastă vie de culoare, atârnată pe casele tradiționale grecești.

Ne îndreptăm acum spre centrul Atenei, copacii sunt plini de mandarine zemoase și tentante.

Am colindat bulevardele orașului, viu colorate, cu iubitul meu.

În lumina soarelui, cu o strălucire caldă, magică, aurie, Cartierul Plaka, sau ,,Cartierul Zeilor” îndeamnă la plimbări târzii.

Apusul sticlos, orașul văzut de sus, de lângă Acropole, Pantheonul dedicat zeiței Athena, ne-au trimis în lumea vechilor greci: zeița Atena, sculptată în fildeș și aur de Phidias, festivalurile ateniene, dansurile (Hasapiko, sirtaki).

La masă, lângă piciorul meu, o broască țestoasă cu o carapace în nuanțe de turcoaz, și-a făcut apariția exotică și misterioasă, ca un semn.

Noaptea se lasă…

Călătoriile sunt escapade în timp…

Olivia Gheorghișor

Jurnalism Hyperion

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.