IGEN ?

Ieri nu am fost prezent la întâlnirea, de început de weekend, cu prietenii mei. Din motive pur subiective. Apocalipticii m-au tot avertizat, toată săptămână, că sâmbătă va fi război civil în România. N-a fost !… De ce să fie ?…
Personal am problemă mai veche cu unii migratorii unguri, care joacă de mai mulți ani la ofsaid. După ce i-au civilizat austriecii câteva secole și i-au învățat bunele maniere, pierdute încet-încet, după Revoluția de la 1848, încearcă acum procedeul cucului. După ce s-au așezat în cuib străin, fac ce fac și-l alungă pe băștinaș. De multe ori l-a ucis mișelește ! În masă.
Ip, Moisei, Treznea, Ciumărna, Aita Seacă, Sărmașu, Luduș, Sândominic, Aghireș, Huedin, Hărcana, Nușfalău, Cerișa, Marca, Brețcu, Mureșenii de Câmpie, Mihai Bravu, Zalău, Huedin, Belin, Zăbala, Halmășd, Sântion, Cosniciu de Sus, Camăr, Aghireș, Sucutard, Ditrău, Suciu de Sus, Tărian, Prundu Bârgăului, Cătina, Răchitiș, Șincai, Turda, Ozd, Gădălin și alte zeci de locuri vă spun ceva ?
Numai pun la socoteală deznaționalizare forțată. Practicată cu sălbăticie sau șiretlicuri. Europa tace când vede actele provocatoare ale urmașilor lui Arpad ! E drept, și noi i-am altoit, dar numai ca răspuns la nenumăratele acte de barbarie din partea lor. Raitele la Budapesta nu sunt ușor de uitat !
Mulți fac marea confuzie crezând că ungurii sunt huni. Nu, domnilor, sunt două popoare migratoare diferite. Hunii erau curajoși, cruzi, dar nu vicleni. Deși ambele triburi sunt venite din stepele Asiei. Au tăbărât peste noi. Cei care eram, de la începuturile lumii, aici. De o parte și alta a Carpaților. Și nu doar pe la poale.
ADN-ul nostru dovedește din plin acest lucru, pe când ADN-ul ungurilor le arată clar originea. Ab ovo ! De fapt, se vede acest lucru și în comportamentul cotidian. Vicleni, cruzi și dușmănoși. Le-am îngăduit să stea printre noi, așa cum le-am permis și romanilor o perioadă, și hunilor, goților, gepizilor, slavilor, pecinegilor, cumanilor, turcilor, tătarilor și câte alte neamuri migratoare.
Dornice să ia de-a gata. Am fost hipermarketul Europei vreo mie de ani !
Toleranți am fost cu toți. Până ne-au scos din sărite. Apoi, le-am tras scatoalce și bătute de neuitat, până au găsit alți fraieri prin Europa.
Să fiu bineînțeles. Nu am nimic cu secuii. Ăștia mai sunt cu puțin peste cinci sute pe plaiurile mioritice.
Dacă îi cauți bine la ADN, nici nu prea există !
Am ce am, cu cei care se dau secui. Vine un „domn” de la Buda să facă cu mâna ungurilor din Târgul Secuiesc.
Foarte bine ! Să le facă. De pe cal sau nu. Cu șa sau fără.
Dar să nu facă cu mâna păsărilor, cerului nostru milenar, pădurilor și apelor mioritice, pământului plin de sângele și urmele civilzației de top a înaintașilor noștri primi. Dacii. Și ai României moderne și contemporane.
O să spuneți ! Bine, domnule, da, de ce te-ai enervat ? Doar asta fac de decenii întregi ! Nu te-ai obișnuit ? Infatuarea lor și pretențiile ilogice sunt arhicunoscute ! Toți vecinii pustei au probleme de genul ăsta. Vor să demonstreze ceea ce nu sunt. Acum, e vai de capul lor. Nici nu știu pe unde să mai scoată cămașa cu criza, care i-a dat peste cap. Și cu ai lor conducători ultranaționaliști.
Sunt venetici ! Asta o știu de prin anii tinereții. Afirm asta fară a fi malițios. Ar însemna să mă cert cu ardeleanca mea. Din județul Covasna !
Ei, bine, m-am aprins fiindcă aniversarea cu scântei, mi-a adus aminte de un tembel de jurnalist vasluian, Tănăsuc (vine de la tanău ?!) scrie, fără pic de documentare (sau poate la comandă !?!”) un articol în România liberă (!) intitulat Maghiarii din inima Moldovei. Citesc și mă crucesc. Unde ?!?
La Chițoc, unul din satele copilăriei mele, ar exista după poveștile sale unguri ! Curat, basne.
Repet, nu aș avea nimic împotrivă dacă ar fi așa ! Știți că ungurul, ca și iarba rea nu piere ! Nici românul ! Ar fi trebuit să-i apuc și eu prin anii ’50-’60-’70. Ai secolului trecut. Tatăl meu, preotul Găbureac, ar fi știut, cu siguranță, dacă ar fi avut catolici în parohia, pe care a păstorit-o vreme de trei decenii.
Mai mult, lucrarea mea de licență a avut ca subiect, neplagiat, ci muncă concretă de cercetare a arhivelor și pe teren, tocmai locuitorii frumoase iașezări dintre dealuri. A fost un gest de dragoste și respect față de acești oameni minunați, trecuți prin multe încercări.
E adevărat că pe la 1618, vin din Ardeal, de la Cojocna, neamuri românești, care n-au mai putut suporta asuprirea habsburgică. Exercitată de reprezentanții lor. Unguri. Așa cum adevărat e și faptul că în sat sunt câteva familii de mazuri și alte câteva de țigani rromi, dar de unguri nu a fost vorba vreodată. Minciuni sfruntate. Astfel de insinuări nu-mi sunt străine. Le-am simțit periodic de-a lungul anilor. Pe plaiuri nemțene și, mai ales, în zona Romanului.
Pretențiile, de azi, ale unor unguri cu fumuri, care se dau mari apărători ai secuilor, nu mă surprind deloc. Mă întreb, însă, oare secuii, nu pot să reclame când nu le sunt respectate drepturile ?
Și apoi, ce drepturi au românii-români și nu le au românii-secui ? Sau românii-unguri, bulgari, turci, evrei, ucrainieni, italieni, cehi, sârbi, tătari … ?
Românii-români au ținut în sărăcie, de mai bine de 25 de ani cele două județe cu populație majoritar de etnie maghiară și nu secuiască ? Sau chiar ai lor conducători, unii segregaționiști, ca să-i poată manipula cât mai bine împotriva românilor-români și fura mai bine ? Cine a defrișat munții ! Cine a furat din banul public în acea zonă ? Cine și-a bătut joc de oamenii acelor locuri ? Că prin alte județe știm cine. Tot mai mult.
Observ cu satisfacție că și Justiția oarbă a cam început să vadă mafiile constituite în plan național, județean și local. Păcat că vede doar la indicațiile doamnei U.E. și ale Unchiului Sam ! Cu ai noștri aleși, slabă nădejde ! Ei, înșiși, umplu, încet-încet pușcăriile !
Halal, conducători ce-și pun, soțiile, copiii, neamurile în posturi grase !
În Ardeal avem de-a face cu reaprinderea unor tăciuni. Iar serviciile noastre secrete asistă pasiv. Demisul o face pe indignatul, dar cu cine se pupa mai în anii din urmă ? Cine l-a salvat la Referendum ? Prin neprezentare.
Jandarmii, care ne altoiau prin Piața Universității, se fac că nu văd. Sunt mielușei de paști prin locurile unde se aniversează Revoluția de la 1848 în spirit segregaționst vădit.
Dar să fi fost Revoluția de la 1848 doar a ungurilor ? A fost, parcă, și a noastră. A fost și a altora. A fost o Revoluție cu multe asemănări cu Revoluția din Europa de Est din 1989. Cu un program bine definit. Civilizarea Europei.
Constat, bucuros, că urmașii revoluționarului Iancu aniversează în liniște deplină. Fără zgomote, petarde, steaguri arse și făcut cu mâna. Deocamdată !
De ce ? Pentru că sunt de-ai locului. Dintotdeauna. Igen ?

Sergiu GĂBUREAC

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.