Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Ignorând realitatea si Decizia explicita a Comitetului de Ministri al C.E., Corespondentii televiziunilor ungare au inceput campania de maghiarizare fortata a ceangailor

Publicat: vineri, 07 noiembrie 2003

Panicati de scaderea populatiei maghiare din România pusa in evidenta si de ultimul recensamânt, unii lideri maghiari, stimulati de anumite cercuri de la Budapesta, s-au gândit ca n-ar fi rau daca ar mai face rost de câtiva etnici de prin satele din Moldova, care sa mai amelioreze situatia si sa indreptateasca eventual atribuirea României a „mult râvnitului” caracter de stat multinational. Ca atare, au demarat o puternica propaganda de convingere a Europei de faptul ca ceangaii din Moldova apartin „natiunii maghiare”, acestia fiind prezentati drept maghiari emigranti din Transilvania, de teama deznationalizarii.

Maghiari, maghiari… dar s-o stie si ceangaii

Graba de a convinge opinia publica internationala de faptul ca ceangaii sunt maghiari e generata de apropierea Summit-ului de la Praga, prilej pe care unii lideri extremisti maghiari intentioneaza sa-l foloseasca, ca si in alte ocazii, ca mijloc de presiune in realizarea dezideratelor separatiste.
Intr-un moc asemanator au proce-dat si inaintea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 23 mai 2001, când, la presiunea Ungariei si a unor lideri maghiari, a fost adoptata atunci Recomandarea 1521, referitoare la ceangaii din tara noastra, document care sugereaza ideea existentei in România a etniei ceangailor, fara a se insista insa asupra fundamentarii stiintifice a asertiunii. Si nici nu se putea altfel intrucât nici macar sofisticata masinarie a propagandei hungariste n-a indraznit sa contrafaca dovezile necesare sustinerii exoticei teze.
Pentru a mai limpezi apele tulburate de Budapesta, Decizia Comitetului de Ministri, adoptata la data de 14 noiembrie 2001, precizeaza, pe buna dreptate, ca respectivul for european nu are competenta de a se pronunta asupra paragrafului 2 al Recomandarii 1521, in care se stipuleaza ca „ceangaii vorbesc o forma veche a limbii maghiare”, invitând comunitatea stiintifica, inclusiv cercetatorii români si unguri, sa faca o cercetare comuna asupra problemei pentru largirea spectrului studiilor in desfasurare, in spiritul Conventiei Culturale Europene a Consiliului Europei. Tot prin Decizia din 14 noiembrie 2001, Comitetul de Ministri stabileste ca este de competenta exclusiva a Sfântului Scaun sa urmareasca problemele care pot afecta viata religioasa a ceangailor.
In conformitate cu recomandarile forului european mentionat, sub patronajul Academiei Române, au fost organizate la Bucuresti (29 aprilie a.c.) si Iasi (5-7 iulie a.c.) doua conferinte internationale in care cercetatori si specialisti straini si români au dezbatut in plan strict stiintific problema originii ceangailor din Moldova, cadru in care s-a ajuns la concluzia ca populatia respectiva este definita mai mult de componenta religioasa decât de cea etnica. Si acum insa, ca si in trecut, propaganda de maghiarizare a populatiei românesti de rit romano-catolic din Moldova este sustinuta intens de corespondentii din România ai organelor mass-media ungare. Astfel, sunt promovate si internationalizate declaratii de presa cu caracter provocator, in care adeptii nationalism-separatismului maghiar isi asuma in mod deschis unele obiective, contrare ordinii de drept.
Interpretând dupa ureche Recomandarea 1521 a C.E. si ignorând in mod intentionat Decizia Comitetului de Ministri, corespondentii redactiilor ungare, prin reportajele denaturate realizate in judetele Bacau, Neamt si Iasi – preluate cu operativitate de agentiile de stiri din tara vecina – incearca sa convinga opinia publica interna si internationala ca ceangaii trebuie declarati, cu orice pret, maghiari. Echipele televiziunilor „Duna TV” si „MTV” ii tracaseaza in permanenta pe localnici – uzând de un intreg arsenal psihologic – cu scopul de a-i convinge ca nu sunt altceva decât nepotii hunului Attila, rataciti, fara s-o stie, intre dealurile Moldovei.

Studioul Video-Clipp, din Târgu Mures,
maestrul diversiunilor mediatizate

Cei mai insistenti sunt corespondentii studioului Video-Clipp din Târgu Mures, care lucreaza pentru Duna-TV si MTV. De altfel, patronul studioului, Barabasi Victor, aflat de peste 10 ani in solda televiziunii ungare Duna-TV, a fost premiat in 1994 pentru „colaborare fructuoasa”. Gurile rele din Târgu Mures spun ca studioul Video-Clipp ar fi, in realitate, proprietatea unei persoane din conducerea UDMR si ca Barabasi Victor ar fi doar responsabilul cu imaginea liderilor uniunii. In ultima perioada, Video-Clipp s-a orientat catre MTV, iar Barabasi a simtit nevoia sa-si numeasca un inlocuitor in persoana lui Baranyi Laszlo, fost director la Radio Timisoara. Prin cei doi, studioul Video-Clipp realizeaza frecvent reportaje pe tema „incalcarii drepturilor si libertatilor minoritatii maghiare”, iar Baranyi a devenit deja specialist in problema ceangailor, carora incearca, cu insistenta, sa le inoculeze faptul ca apartin natiunii maghiare. Baranyi Laszlo nu se sfieste sa acuze autoritatile române de ilegalitati comise in timpul recensamântului populatiei sau de interzicere a invatamântului in limba materna pentru ceangai. Propaganda mincinoasa nu urmareste altceva decât demonstrarea tezei potri-vit careia autoritatile române doresc permanent asimilarea fortata a minoritatilor etnice.
De asemenea, la solicitarea MTV-Budapesta, studioul Video-Clipp a mijlo-cit aparitia pe post a copresedintei Ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, care, in stilu-i caracteristic, a prezentat recentul raport inaintat Consiliului Europei, din care reiese ca ceangaii sunt in pericol de a fi asimilati de români.
Actiunile propagandistice ale ziaristilor sunt sustinute de cercuri budapestane interesate, care au alocat sume de bani serioase pentru atingerea anumitor scopuri, iar faptul ca la Video-Clipp se câstiga bine e demonstrat si de vila impresionanta pe care patronul studioului si-a ridicat-o in Târgu Mures. In ciuda minciunilor transmise pe posturile ungare de radio si televiziune despre situatia ceangailor si despre România, in general, nimeni nu a luat nici o masura impotriva acelora care agreseaza in mod sistematic o populatie vinovata ca este de rit catolic, si nu ortodox, incalcând astfel dreptul fundamental al acestora si sapând la temelia unitatii noastre statale.
Culpabilizarea permanenta a autoritatilor române de catre diversionistii extremisti maghiari ca practica asimilarea fortata a ceangailor este contrazisa nu numai de realitatile din zona, ci si de precizarile de la punctul 8 al Deciziei mentionate, unde se stipuleaza negru pe alb ca respectivul for european ia nota de progresul semnificativ inregistrat in ultimii ani in domeniul protectiei drepturilor minoritatilor din România, precum si al cresterii gradului de toleranta si intelegere in tara noastra.
Noi nu putem decât sa speram ca relatarile presei ungare despre „atrocitatile”, „epurarile etnice” si „pogromurile” la care sunt supusi ceangaii din Moldova vor continua si de aici incolo sa faca deliciul iubitorilor de basme si povestiri S.F. din Europa si din intreaga lume.

Stefan Munteanu

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=76209

Publicat de la data nov. 7 2003. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 noiembrie 2019, 18:13
 

ENE
Noros
17°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 82%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:09
Apus: 16:51
Prognoza 14 noiembrie 2019
Zi
 

ENE
Parţial însorit cu precipitaţii
17°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Ploaie
10°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Alba: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Braşov: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Vâlcea: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi la peste 2000 m vânt puternic cu viteze ce […]
 • Tipul mesajului : Avertizare nowcasting
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Caraş-Severin: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : îndeosebi la peste 2000 m, vânt puternic cu viteze ce […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2019 Ora : 11 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 11:10 si 16:00 In zona : Județul Argeş: zona joasă;Județul Dâmboviţa: Târgoviște, Găești, Corbii Mari, Dragomirești, Dragodana, Voinești, Petrești, Mătăsaru, Tătărani, Gura Șuții, Ludești, Uliești, Mogoșani, Vișina, Mănești, Șelaru, Ulmi, Cobia, Produlești, Costeștii din Vale, Crângurile, Hulubești, Raciu, Cândești, […]

Loto

Horoscop

 • 240.489 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team