Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Îl folosim zi de zi, dar ce știm despre el? Adezivul…

Publicat: vineri, 09 martie 2018

Primul brevet pentru adeziv a fost acordat în Marea Britanie, în jurul anilor 1750. Inițial, adezivul era făcut din pește, dar foarte repede s-au folosit cauciuc natural, oase de animal, amidon și proteină lactică.

Substanța adezivă cunoscută astăzi sub numele de superglue a fost inventată, accidental, de chimistul american Harry Coover. Astăzi, substanța are o întrebuințare foarte largă, de la domeniul industrial la cel medical.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Coover conducea o echipă de cercetători care încercau să găsească o formulă chimică pentru luneta armelor folosite în război. Pe parcursul acestor studii, au descoperit cianoacrilatul, o substanță foarte vâscoasă. Fiind foarte greu să lucreze cu acest tip de substanțe, cercetătorii le-au evitat.

Șase ani mai târziu, în 1951, Coover a fost transferat la Compania Eastman din Tennessee. Aici a redescoperit cianoacrilatul. În timp ce efectua niște studii asupra unui polimer rezistent la căldură, alături de cercetătorul Fred Joyner, acesta din urmă a aruncat un strat de cianoacrilat între prismele unui refractometru și a descoperit că prismele au rămas lipite una de cealaltă. Au încercat experimentul pe materiale de tipuri diferite din laborator și rezultatul a fost același. Coover și-a dat seama că cianoacrilatul era un produs folositor, iar în 1958, noul compus al Companiei Eastman a fost scos pe piață și comercializat sub numele „Eastman 910”. Apoi a fost cunoscut ca Superglue.

În timpul războiului din Vietnam, cianoacrilatul a fost folosit pentru pansarea rănilor. Substanța era folosită pentru a opri sângerarea, până când răniții erau transportați într-un centru medical unde puteau primi îngrijiri de specialitate. Au fost salvate multe vieți prin această metodă, ceea ce a dus la recunoașterea substanței de către Food and Drug Administration, agenție americană responsabilă cu protecția și promovarea sănătății cetățenilor.

De-a lungul carierei, Coover a primit peste 460 de brevete și a scris peste 60 de lucrări. După ce s-a retras din funcțiile de vicepreședinte al Institutului Eastman Kodak și de director de cercetare și dezvoltare la departamentul de substanțe chimice al aceluiași institut, Coover a fondat propria firmă de consultanță. De aici s-a mutat la Reilly Industries în Indianapolis, unde a rămas nouă ani, continuând în paralel să ofere consultanță. A ieșit la pensie în 2004, iar în martie 2011 a încetat din viață, la vârsta de 94 de ani. În 2010, președintele american Barack Obama l-a decorat cu Medalia Națională pentru Tehnologie și Inovație.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=93793

Publicat de la data mart. 9 2018. Categorii CALEIDOSCOP, LIFE & STYLE, LIFESTYLE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 august 2019, 9:05
 

N
Parţial însorit
22°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 24°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 60%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
33°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.265 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team