Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Iliescu: Privatizarea pădurilor a amplificat inundaţiile

Publicat: joi, 04 aprilie 2013

Privatizarea a jumătate dintre pădurile României este una dintre cauzele care au dus la „defrişările sălbatice” din ultimii ani, ceea ce a amplificat dimensiunea inundaţiilor, spune fostul şef de stat, Ion Iliescu.

„Inundaţiile sunt un fenomen natural care ţine de regimul inegal al debitelor pe râuri şi sunt perioadele la topirea zăpezilor cu mari precipitaţii care provoacă viituri pe cursurile de apă şi inundaţii. Dimensiunea inundaţiilor în timp s-a amplificat prin defrişarea versanţilor. Dacă privim fenomenul la nivel mondial şi al ţării noastre, pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cam 60% din superafaţa planetară era acoperită de păduri. Astăzi mai sunt 23%. Iată date concrete care arată situaţia nouă care s-a creat”, a declarat Ion Iliescu, la RTV.

Preşedintele de onoare al PSD a afirmat că una dintre cauzele principale ale inundaţiilor este defrişarea făcută posibilă de restituirea pădurilor.

„Asupra acestui fenomen s-a concentrat organismele internaţionale, reuniunile internaţionale. Există ca obiectiv major şi la scară planetră dar şi la nivelul statelor proiecte pentru reîmpăduriri, pentru refacerea acestui covor de păduri cu efecte multiple benefice. Dacă se va continua cu tăierea copacilor se agravează aceste feniomene care provoacă daune întregii ţări şi economii inclusiv celor care beneficiază”, a subliniat Iliescu.

Potrivit fostului şef de stat, România plăteşte acum „măsurile nesăbuite” luate la începutul anilor 90.

„Privatizarea a accentuat acest fenomen şi din datele pe care le am de la specialişti, cam jumătate dintre păduri s-au privatizat. Partea din pădurile noastre care a intrat în proprietate privată a suferit cel mai mult printr-un proces de defrişare sălbatic. Se impun nişte concluzii pentru că a fost o presiune năvalnică pentru privatizări. Acum plătim cu toţii costul acestor măsuri care se concretitzează prin măsuri nesăbuite de defrişări”, a declarat Ion Iliescu.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=3957

Publicat de la data apr. 4 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

16 iunie 2019, 21:45
 

NV
Predominant senin
25°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 26°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 73%
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:30
Apus: 21:02
Prognoza 17 iunie 2019
Zi
 

NNE
Parţial însorit cu furtună
32°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

NE
Parţial înnourat
20°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22 Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor și hărții Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 16 iunie, ora 12 – 16 iunie, ora 22Fenomene vizate: […]
  • Atentionare meteorologica
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-06-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 16 iunie, ora 22 – 17 iunie, ora 12 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate Mesaj : MESAJ 2ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ   COD GALBENInterval de valabilitate: 16 […]

Loto

Horoscop

  • 215.210 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team