Impozitarea multinaționalelor, cursă cu obstacole

Aproape 140 de țări vor sunt în discuții febrile asupra detaliilor planului global de impozitare a multinaționalelor – unele țări sunt îngrijorate că o astfel de reglementare le va produce pierderi, altele se arată dornice să se asigure că giganții tehnologiei vor plăti o parte echitabilă din profitul realizat.

Democrațiile bogate constituite în Grupul celor Șapte (G7) au aprobat la începutul lunii iunie impunerea unei rate minime de 15% de impozitare a profitului, în speranța că pot opri astfel națiunile să se întreacă în acordarea de facilități fiscale pentru a atrage mari companii.

Această reformă ar permite țărilor să impoziteze activitățile celor mai profitabile 100 de companii din lume – precum Google, Facebook și Apple – indiferent de locul în care este declarat sediul principal.

Acordul G7 se află în dezbaterea Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care încearcă, în aceste zile, să găsescă un consens între 139 de țări. Decizia OECD va fi apoi preluată de clubul G20 al țărilor bogate și emergente, la o reuniune a miniștrilor lor de Finanțe.

Europa, divizată

În timp ce statele G7 – Statele Unite, Canada, Japonia, Franța, Marea Britanie, Italia și Germania – au aprobat planul, intervin obstacole pe măsură ce negocierile se extind către alte națiuni.

Președintele Joe Biden are de dus muncă de convingere „acasă”, din cauză că liderii republicani din Congres au criticat deja acest acord, descriindu-l ca fiind un „speculativ” și o „gafă economică”.

Evident, din cauză că în vizor sunt foarte multe companii americane. Nici membrele Uniunii Europene Irlanda și Ungaria nu sunt încântate de decizia G7, din cauză că impozitele lor pe profit sunt mai mici de 15%.

Irlanda a devenit o adevărată casa europeană pentru giganții Facebook, Google și Apple, iar  secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că și China are îngrijorări cu privire la propunere, pentru că aplică, la rândul său, o rată redusă pentru companiile din sectoarele cheie.

În aclași timp, discuțiile merg către ideea ca cele mai mari 100 de multinaționale din lume să fie vizate de acest impozit, dar țările din G24 – printre care Argentina, Brazilia sau India – afirmă că pe listă ar trebui adăugate mai multe companii.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.