În așteptarea Moșului…
Cu siguranță că indiferent de vârstă cu toții așteaptă venirea Moșului. Fie că e Santa Claus, moș Crăciun, Father Christmas, Kris Kringle, ori Père Noël, cea mai iubită ființa în Ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului și-a pornit deja călătoria pentru a împărți daruri celor mici cu precădere, dar și celor mai mari, drept mulțumire că, deși au anii pe care îi au, încă în sufletul lor se mai simt copii. O singură condiție le impune Moșul: să fi fost pe cât posibil cuminți. Iar pentru a fi sigur că nu e mințit, an de an, de acolo din Laponia, pornesc către toate colțurile planetei agenții lui secreți: spiridușii.
Urmărește traseul Moșului și află când va sosi la tine.
Pe vremuri, nici spiriduşii nu erau ce sunt acum. Ei furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Conceptul de spiriduşi de Crăciun provine din credinţa străveche că gnomii păzeau casa omului de spiritele rele. Spiriduşii au fost iubiţi şi urâţi, pentru că deşi uneori se purtau cu bunăvoinţă puteau foarte uşor să se transforme în nişte fiinţe răutăcioase şi nesuferite, atunci când nu erau trataţi cum se cuvine.
Percepţia cea mai răspândită era că ei erau după cum era şi persoana cu care aveau de a face, răutăcioşi sau drăguţi. În Evul Mediu ei mai degrabă aşteptau daruri decât să le facă.
Abia pe la mijlocul sec. al-XIX-lea, spiriduşii au devenit prieteni ai lui Moş Crăciun.
Cine este Moș Craciun?
Născut acum câteva sute de ani, Moşul este un bătrânel care trăieşte în Laponia undeva pe muntele Korvatunturi împreună cu soţia sa, Crăciuniţa. El munceşte din greu pe tot parcursul anului ajutat de Craciuniţă, de spiriduşi şi de renii săi pentru a confecţiona şi pregăti jucăriile şi darurile pe care le va oferi fiecărui copil din lume în noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
În Ajun, Moşul, ajutat de renii care-i mână sania plină de daruri, face înconjurul lumii şi intră pe coşurile caselor pentru a aşeza la bradul împodobit cadourile meritate; copii îi pot pregăti o gustare – un pahar cu lapte şi biscuiţi lângă brad pentru ca Moşul să-şi recapete forţele.
Spre deosebire de Moş Nicolae, Moş Crăciun să arată copiilor, îi ia în braţe şi vorbeşte cu ei, cerându-le să spună o poveste, un cântecel sau să recite o poezioară.
Înainte de venirea lui Moş Crăciun, copiii îi scriu scrisori cu ce jucării şi daruri şi-ar dori să primească. Moşul primeşte scrisorile în Laponia şi, în funcţie de câte boacăne şi fapte bune a facut fiecare copil pe parcursul anului, decide ce daruri să primească.
Renii lui Moş Crăciun
Renii sunt animale asemănătoare cerbilor care trăiesc în zonele friguroase ale Globului. Ei sunt foarte bine folosiţi ca animale de povară, de aceea au fost aleşi drept ucenicii lui Moş Crăciun.
Cum reuşesc aceștia să se mişte atât de repede într-o noapte din Laponia prin casele tuturor copiilor din lume? Cu foarte multă vreme în urmă, Moş Crăciun şi spiriduşii săi au descoperit formula specială secretă a prafului magic pentru reni, care îi face să zboare. Acest praf magic este împrăştiat peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca din Laponia, în ajunul Crăciunului.
Este suficient pentru a-i face să zboare întreaga noapte în jurul lumii. Zborul este, de altfel, foarte rapid: aproape de viteza luminii de Crăciun. Rudolph este cel mai celebru ren. El este conducătorul celorlalţi opt, ale căror nume sunt Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen. Când Rudolph era pui, nasul său a fost atins de Magia Crăciunului şi de atunci este strălucitor şi roşu.
Aceste ajutoare de nădejde ale Moşului sunt nişte animale foarte rezistente, care dau şi lapte pe deasupra! Se ştie bine că bătrînelului îi plac foarte mult laptele şi prăjiturelele.