În direct la TVR 1: David Popovici, în cel puţin 6 probe la Campionatul Naţional de Înot

Prima competiţie majoră pentru înotătorii români, Campionatul Naţional de Înot pentru seniori, tineret şi juniori, se desfăşoară la Otopeni între 5 şi 9 aprilie.

Telespectatorii pot vedea concursul în direct la TVR 1 de miercuri până duminică, ora 18.00. Iar la TVR 2, cea mai importantă partidă de volei feminin a anului.

David Popovici, cel mai bun sportiv român al anului trecut și cel mai bun înotător al lumii în 2022, participă la Campionatul Naţional de Înot pentru seniori, tineret şi juniori de la Otopeni, în 6 probe individuale: 50 m liber, 50 m fluture, 100 m liber, 100 m spate, 100 m fluture, 400 m liber, posibil și în ștafete. Nu va înota la proba de 200 m liber, pentru că „nu ne-am dorit-o pentru acest concurs”, a precizat antrenorul lui, Adrian Rădulescu. Va concura totuşi în proba de 100 liber „alături de colegii cu care se urmărește crearea unei ștafete pentru Paris. Trebuie să se sprijine reciproc”, a adăugat Adrian Rădulescu.

David Popovici, credit foto Agerpres

 

E prima competiție în care David va înota în calitate de senior. La propriu, pentru că la figurat e Seniorul probelor de 100 și 200 m din 2022. Toată lumea așteaptă să-l vadă în bazin olimpic, la multe luni distanță de Europenele de la Roma. E extraordinar că-și diversifică programul, așa cum au făcut înotătorii de top ai istoriei. Anul 2023 pare a fi un an de acumulări și de pregătire a noilor probe pentru el, pentru că are un singur eveniment major, Mondialul de la Fukuoka. Suntem norocoși că vom avea ocazia să-l vedem, în premieră mondială, înotând spate și fluture și sunt convins că randamentul lui va crește în fața fanilor”, declară jurnalistul Emil Hossu-Longin, comentatorul transmisiunilor directe ale TVR 1 de la Campionatul Naţional de Înot pentru seniori, tineret şi junior.

TVR 1 transmite în direct şi în exclusivitate Campionatul Naţional de Înot pentru seniori, tineret şi juniori în perioada 5-9 aprilie, începând cu ora 18.00. 531 de sportivi, reprezentând 72 de cluburi, iau startul la Otopeni, în prima competiţie majoră pentru înotătorii români. Competiţia naţională este criteriu de calificare pentru Campionatul Mondial de la Fukuoka, pentru Jocurile Olimpice de la Paris, pentru Campionatele Europene de Juniori și pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European. Sportivii români sunt reprezentaţi la următoarele categorii de vârstă: juniori 15-16 ani (153); junioare 14-15 ani (132); tineret masculin 17-18 ani (95), tineret feminin 16-17 ani (73); seniori (49), de la 19 ani; senioare (29), de la 18 ani.

foto: Shutterstock

Concursul se desfăşoară după sistemul seriilor eliminatorii şi finale. Excepţie vor face probele 400 m mixt, 800 m şi 1500 m liber, precum şi ştafetele, care se vor desfăşura contracronometru. Seriile rapide ale probelor 400 m mixt, 800 m si 1500 m liber și toate seriile de ștafetă se vor desfășura în reuniunile finalelor.

În competiţia de la Otopeni, sportivii vor susţine 40 de probe, pe parcursul celor 5 zile de concurs, cu serii în reuniunea de dimineață și finale în reuniunea de după-amiază. Sunt 6 în stilul liber (50, 100, 200, 400, 800, 1500), câte 3 în stilurile spate, fluture și bras (50, 100, 200), 2 în stilul mixt (200, 400), 2 ștafete (4×100, 4×100 mixt), la masculin și la feminin, 38 de probe, plus 2 combinate M-F (4×100, 4×100 mixt).

Campionatul Naţional de Înot pentru seniori, tineret şi juniori se vede la TVR în perioada 5-9 aprilie, după următorul program:

TVR 1 – miercuri, 5 aprilie, ora 18.00

TVR 1 – joi, 6 aprilie, ora 18.00

TVR 1 – vineri, 7 aprilie, ora 18.00

TVR 1 – sâmbătă, 8 aprilie, ora 18.00

TVR 1 – duminică, 9 aprilie, ora 18.00

Tot în această săptămână, la TVR, telespectatorii se bucură şi de cea mai importantă partidă a anului la volei feminin: Finala Cupei CEV, dintre Volei Alba Blaj şi Savino Del BeneScandicci (Italia). Partida poate fi urmărită în transmisiune directă la TVR 2, miercuri, 5 aprilie, de la ora 18.55. Vor comenta pentru TVR, jurnaliştii Narcis Şelaru şi Dragoş Cojocaru.

Campioana României, Alba Blaj, este la a patra finală europeană în istoria de 12 ani a grupării ardelene. Adversara din ultimul act al Cupei CEV este echipa italiana Savino Del BeneScandicci, locul 2 in campionatul italian, formaţie care, anul trecut, a cucerit Cupa Challenge la volei feminin, a treia competiţie continentală intercluburi.

Superliga italiană a arătat şi în acest sezon că este cel mai puternic campionat din Europa şi a dat câte o finalistă în toate cele trei cupe europene: Novara, în Liga Campionilor, Scandicci, în Cupa CEV şi Chieri, în Challenge Cup (unde a învins în finală în ambele partide: pe CSM Lugoj). Trupa din peninsulă are în lot câteva jucătoare de top: campioana olimpică – americanca Washington; deţinătoarea titlului european, italianca Pietrini; chinezoaica Ting Zhu (campioană olimpică în 2016), rusoaica Scherban, fostă campioană continentală. Este cea de-a noua campanie europeană din istoria echipei din Blaj, care joacă pentru a doua oară finala Cupei CEV, prima dată în 2019, când a fost invinsă în dublă manşă de echipa italiana Busto Arsizio. Meciul tur al finalei se va disputa miercuri, în Sala Sporturilor din Târgu-Mureş (deoarece sala din Blaj nu respectă cerinţele forului european), iar returul se va juca o săptămână mai tarziu, în „Wanny Arena”, din Florenţa„, spune Dragoş Cojocaru.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.