În Filipine "plouă" cu pietre

Unul dintre cei mai activi vulcani filipinezi a început să erupă marţi, eliberând o coloană uriaşă de cenuşă în atmosferă, relatează AFP.

„Potrivit ultimelor informaţii, cinci persoane au murit, iar şapte au fost rănite. Nu avem identitatea celor care ar fi fost ucişi sau răniţi şi nu ştim dacă sunt filipinezi sau străini”, a declarat directorul Consiliului pentru gestionarea catastrofelor naturale, Eduardo del Rosario del Rosario. Acesta a precizat că echipele oficiale de intervenţie nu au confirmat încă numărul victimelor.

Conform sursei citate, pe versanţii Muntelui Mayon se aflau aproximativ 20 de ghizi şi turişti, inclusiv străini, în momentul în care vulcanul a intrat în erupţie.

Cu puţin timp înainte de erupţie, Marti Calleja, un operator de turism local, a declarat că agenţia sa încearcă să salveze cinci turişti străini care au urcat pe vulcan cu unul din ghizii săi. „Plouă cu pietre ca în iad. S-a întâmplat dintr-o dată, fără niciun fel de avertisment”, a afirmat acesta într-o declaraţie pentru AFP, citată de Agerpres.

Grupul de turişti se afla la numai 500 de metri craterul vulcanului, când acesta a intrat în erupţie, a mai adăugat el.

Muntele Mayon este situat în partea de sud a principalei insule din arhipelagul filipinez, Luzon.

Seismologul-şef al ţării, Renato Solidum, a estimat că nu se impune evacuarea persoanelor care trăiesc în jurul muntelui Mayon, estimând erupţia ca fiind de intensitate „mică”, cauzată „de o acumulare de aburi”.

Vulcanul a aruncat către cer o coloană de cenuşă la o altitudine de 500 de metri, au indicat martori.

Muntele Mayon, considerat un stratovulcan perfect, a erupt de 48 de ori în decursul ultimilor 400 de ani. Cea mai puternică erupţie datează din 1814, când 1.200 de persoane şi-au găsit sfârşitul sub lava sa incandescentă.

Foto: bbc.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.